Home Novosti BiH MUSTAFA CERIĆ UPUTIO OŠTRO PISMO PREDSJEDNIKU SRBIJE: „Aleksandre Vučiću, jeste li svjesni...

MUSTAFA CERIĆ UPUTIO OŠTRO PISMO PREDSJEDNIKU SRBIJE: „Aleksandre Vučiću, jeste li svjesni šta radite? Ako niste, bit ćete svjesni kao što su postali svjesni i vaši prethodnici…”

Bivši poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bivši kandidat za člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić ponovo je uzburkao duhove.

Mustafa Cerić ovoga puta oštrim pismom obratio se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

-Visoki predstavnik za Bosnu Christian Schmidt je nedavno, prije svih, posjetio patrijarha srpskog Porfirija. Zašto?

Zato što se zna da je Srpska crkva prava adresa za detekciju srpske politike.

Niko osim srpskog patrijarha nije toliko zabrinuo Schmidta kao što ga je zabrinuo srpski patrijarh Porfirije.

I zato mu je otišao na noge da ga pita šta znači njegova nedavna izjava u Doboju:

– Nisu nama potrebni izdaleka, sa raznih strana, najčešće samozvani mirotvorci, ne kažem da nema i iskrenih, ali među njima ima onih koji ne razumiju naš koncept života, ne razumiju naše odnose međusobne… Da, možda ponekad jeste potreban medijator, posrednik, ali ne i onaj koji je isključiv, koji nas smješta u svoje kontekste, upotrijebio sam riječ, semantičke logore…“, piše Mustafa Cerić, te nastavlja:

-Ne znamo kako je srpski patrijarh Porfirije objasnio Schmidtu šta znači njegova izjava u Doboju, ali mi u Bosni znamo šta to znači.

To znači da srpskoj politici, koju kreira Srpska crkva i SANU-u, nisu potrebni svjedoci za njihov naredni genocid nad Bošnjacima/Bosancima, heretika, sa kojih Srpska crkva nije skinula prokletstvo iz Žičanskog manastira tako što je proglasila da se bosanskim hereticima ima jezik odsjeći ako ne ispovijedaju pravoslavnu svetosavsku v(j)eru.

Uostalom, Visoki predstavnik (OHR) za Bosnu, nije ni „mirotvorac“ ni „posrednik“ u pregovorima oko Bosne, poput bivših pregiovarača Lorda Carringtona, Cyrusa Vancea, Davida Owen i Richarda Holbrooka, već je Ured visokog predstavnika jedini legitimni tumač Dejtonskog sporazuma, zaštitnik suvereniteta i integriteta bosanske države te implementator međunarodnih pravnih normi u vezi sa međunarodnim punopravnim presudama o ratnim zločinima.

Srpski patrijarh Porfirije je promašio temu. Njegova evanđeoska obaveza je da prizna srpski grijeh genocida, da se pokaje u ime srpskog naroda te da traži oprost od žrtava genocida u Srebrenici i položi zakletvu pred Bogom i svijetom da srpski pravoslavni zločinci, Škorpioni, Arkanovci i drugi nikad više neće biti blagoslovljeni da mogu činiti ratni zločin genocida nad Bošnjacima/Bosancima i drugim narodima na Balkanu.

Umjesto toga srpski patrijarh Porfirije hoda po Bosni s predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, imitirajući žrtve srpskog genocida u Srebrenici tako što najavljuju podizanje velikog memorijalnog centra o Jasenovcu u Donjoj Gradini, gdje mu nije mjesto.

Rade to Vučić i živahni srpski patrijarh, koji još nema snage da kaže bosanskim Srbima da je Bosna njihova država, gdje treba da žive u miru i zajedništvu sa svojim komšijama, kao što je rekao hrvatskim Srbima da je Hrvatska njihova država.

Bosna nije Srbe protjerala na traktorima. Znači li to da oni koji zovu Srbe da ostanu živjeti s njima su gori od onih, koji ih progone na traktorima?

Dakako, Srbima treba memorijalni centar o Jasenovcu, ali ne u Bosni, ne u Donjoj Gradini, već u Srbiji.

Ne treba ništa krasti od drugoga, a posebno simbole o srpskom genocidu u Srebrenici i srebreničku dovu-molitve:

– Neka tuga bude nada! Neka osveta bude pravda! Neka majčina suza bude dova-molitva da se viče nikad i nikome ne ponovi Srebrenica!

Valjda srpski patrijarh može imati svoju vlastitu molitvu za srpske žrtve nacista u Jasenovcu.

No, drago nam je da je Srebrenička dova-molitva postala univerzalna. To je i bila naša namjera da je može svako učiti/čitati uvijek i na svakom mjestu

Zato, Aleksandre Vučiću, odustanite od licemjernog paradiranja sa Miloradom Dodikom. Urazumite se i shvatite da vaš razgovor, odnosno vaš nagovor za iredentu Milorada Dodika o tome da srpsku etničku manjinu u Bosni sjedini sa Srbijom, kao dokaz o kreiranju „srpskog sv(ij)eta“, predstavlja prijetnju miru i sigurnosti u regionu.

Vi testira živce Bošnjaka/Bosanaca i međunarodne zajednice, pa svoju iredentu najavljujete za deveti Januar.

Jeste li svjesni šta radite?

Ako niste, bit ćete svjesni kao što su postali svjesni i vaši prethodnici Milošević, Karadžić i Mladić.

Zato se opametite i shvatite da Svevišnji Bog nije ljudima napravio oči na potiljku, već na čelu da gledaju i hodaju naprijed a ne da gledaju i hodaju natrag.

Nemojte negirati zakon o zabrani negiranja genocida jer negacija vam je skok u bezdan, a priznanje vam je prvi korak vaše katarze, piše, između ostalog, Cerić.

Previous articleОДРАЋЕ ВАС АКО И ПОМИСЛИТЕ НА ЛАТИНИЦУ: Prijedlog zakona u RS – Kazne za nepoštivanje ćirilice
Next articleWOLFGANG PETRITSCH OTVORENO:”Ako naredni izbori propadnu zbog Srba i Hrvata, to bi mogao biti kraj…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.