Home Novosti BiH NA MARGINAMA MINHENSKE KONFERENCIJE: Christian Schmidt samo jednom spomenuo Bosnu i Hercegovinu...

NA MARGINAMA MINHENSKE KONFERENCIJE: Christian Schmidt samo jednom spomenuo Bosnu i Hercegovinu tokom svog obraćanja (VIDEO)

“U BiH pravimo neke korake unaprijed ka evropskoj integraciji a možda u budućnosti također i putu ka NATO-u”, kazao je Schmidt što je bio jedini pomen naše zemlje u njegovom obraćanju.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je govorio na marginama Minhenske konferencije, no nije iskoristio priliku da govori o Bosni i Hercegovini ili o negativnom uticaju Rusije ili susjednih zemalja na našu zemlju.

Schmidt se na početku obraćanja zahvalio organizatorima konferencije u Minhenu i u šaljivom tonu kazao kako “dobra stara Bavarska nije tako loše za mjesto” da se sada tamo boravi.

Veći dio samog izlaganja Schmidt se zahvaljivao prisutnima, u prvom redu švedskom ministru odbrane Palu Jonsonu kao i komandantu Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, generalu Christopheru Cavoliu.

Visoki predstavnik je izrazio žaljenje što ne može biti prisutan u Minhenu svaki dan konferencije jer mora biti u Bosni i Hercegovini.

“U BiH pravimo neke korake unaprijed ka evropskoj integraciji, a možda u budućnosti također i putu ka NATO-u”, kazao je Schmidt što je bio jedini pomen naše zemlje u njegovom obraćanju.

U nastavku je govorio o sigurnosnim izazovima koji čekaju Evropu i o ratu koji nije samo pitanje Ukrajine.

“Mislim da je većina Nijemaca sada sposobna da vam kaže čemu služi haubica i koji bi trebao biti njen kapacitet. Ovaj prokleti rat nije samo rat koji je fokusiran na Ukrajinu, nego se može raširiti po cijeloj Evropi i zbog toga mi se moramo oduprijeti i raditi svi zajedno”, kazao je Schmidt.

Visoki predstavnik u BiH je u nastavku govorio kako mu je drago što je Minhenska konferencija evoluirala iz jednog američko-njemačkog susreta u jedan događaj koji uključuje cijelu Evropu, no nije se ponovo osvrtao na Bosnu i Hercegovinu, niti na probleme sa kojima se susreće naša zemlja.

(SB)