Home Novosti BiH NA POMOLU JE PREOKRET: Pogledajte kakav rasplet za formiranje vlasti u HNK...

NA POMOLU JE PREOKRET: Pogledajte kakav rasplet za formiranje vlasti u HNK očekuju u Čovićevim redovima…

NA POMOLU JE PREOKRET: Pogledajte kakav rasplet za formiranje vlasti u HNK očekuju u Čovićevim redovima…

No, takvo što nije moguće u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jer partneri s federalne razine nemaju potrebnu većinu.

Duže vrijeme se spominje mogućnost velike koalicije među Hrvatima i to između HNP-a, HDZ-a BiH i HDZ 1990, tri stranke koje zajedno imaju 14 ruku, pa bi im za imenovanje vlade trebali i drugi partneri.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović i aktuelni predsjednik vlade Livanjskog kantona te predsjednik HNP-a Ivan Vukadin optimistični.

Vukadin je istaknuo kako očekuje da vodstvo Skupštine potvrdi njega kao prijedlog mandatara ispred hrvatskog kluba, kako bi se onda mogli pokrenuti i pregovori s predstavnicima drugih naroda.

Kad je riječ o partnerima iz drugih naroda, SDA i SDP imaju po dva zastupnika, SNSD ima dva mandata, a još dva bloka Srpska sloga i Srpsko jedinstvo imaju po jedan mandat.

Beogradski analitičar Milan Sitarski, blizak Čovićevom HDZ-u, navodi kako bi bilo dobro da se i tu slijedi veza koalicijskih partnera s viših razina vlasti. No, takvo što nije moguće u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jer partneri s federalne razine nemaju potrebnu većinu.

Zaključio je kako bi odluka svih stranaka s hrvatskim predznakom mogla razriješiti dvojbu ko će ući od bošnjačkih stranaka u Vladu HNK.

Šta je sve rekao Sitarski pogledajte u nastavku.