Home Archive Nadam se da će biti pronađene kosti mojih

Nadam se da će biti pronađene kosti mojih

Imam ja svega, puna kuća, ali nema mojih sinova Refika, Rifeta, Safeta, snahe Tidže, unuka Adisa i Adise da mi za Bajram poljube ruku, govori Habiba

Pusto je u planinskom selu Krušev Do, šezdesetak kilometara od Srebrenice, gdje u montažnoj kućici živi povratnica Habiba Špiodić (89). Od prijeratnih 400 stanovnika, u selo se vratilo tek njih tridesetak. Više od pola sela pobijeno je u genocidu.

Nema najmilijih

Habiba u protekle 24 godine bajrame dočekuje u tuzi i žalosti za najmilijima. Kaže da ništa nije kao nekad, pa ni bajrami. A kako će i biti kad nema najmilijih da vrata otvore i nema bajramskih derneka. Zahvalna je Bogu što ima unučad, koja je često obilaze i za Bajram napune joj kuću i dušu.

– Imam ja svega, puna kuća, ali tuge i boli najviše. Unučad dolazi, donose hedije i brinu se, ali nema mojih sinova Refika (1960), Rifeta (1966), Safeta (1964), snahe Tidže (1967), petogodišnjeg unuka Adisa i jednogodišnje unuke Adise da za Bajram poljube ruku svoje majke i nane – s tugom govori starica Habiba.

Samo nada

Zato Bajram čeka u nadi da će konačno biti pronađene kosti njenog sina, snahe i dvoje unuka, ubijenih 1992. Posmrtni ostaci jednog sina nađeni su i ukopani u Potočarima.

Žalosno je, kaže, što se u obnovljenoj džamiji u Krušev Dolu ne klanja nijedan vakat namaza. Žalosno je što se bar tokom ramazana ne klanju teravije i ne čuje ezan za Bajram. Došli bi, kaže, ljudi sa strane, otvarali bi vrata komšijama, družili se i vidjeli poslije toliko godina.

Bajramski ezani čut će se s jedanaest obnovljenih munara

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice(MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da će se bajramski namaz klanjati u jedanaest gradskih i seoskih džamija.

Bajramski ezani čut će se s obnovljenih munara u Čaršijskoj džamiji, Daljegošti, Liješću, Dobraku, Osatu, Osmačama, Sućeski, Žutici, Gornjim Potočarima i Luci, najudaljenijem selu srebreničke općine.

– Pored sedam naših imama, bajram-namaz i hutbu predvodit će i šest softi, koji su teravije klanjali tamo gdje nema imama – istakao je Peštalić.

(Avaz.ba)