Home Novosti BiH NAJVEĆI UDAR NA DRŽAVU BiH: Ukoliko Dodik napravi ključni potez ništa ga...

NAJVEĆI UDAR NA DRŽAVU BiH: Ukoliko Dodik napravi ključni potez ništa ga ne sprečava da izvrši pravnu secesiju…

Da ga u tome spriječe, pozivaju međunarodnu zajednicu i očekuju potez Christiana Schmidta.

Predsjednik bh. entiteta Republika Sroska Milorad Dodik je pokrenuo najveći udar na državu Bosnu i Hercegovinu, smatraju eksperti za ustavno pravo, ali i brojni bh. političari. Upozoravaju da treba što prije povući adekvatne poteze kao odgovor, a pozvali su i visokog predstavnika Christiana Schmidta da hitno reaguje. Najavljene su i apelacije Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine.

Nastavljaju se udari vlasti iz RS-a na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, predvođeni Miloradom Dodikom. Ovaj put oružje je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Značilo bi to početak pravne secesije entiteta od države, upozorava Nedim Ademović. Predstavljalo bi upozorava i prijetnju za najveću krizu naše zemlje, poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Oni derogiraju suverenu državnu vlast i to je čista pravna secesija i državni udar na Bosnu i Hercegovinu koji podrzumijeva da Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica mora reagovati kako bi spasili državnost i suverenost“, poručuje Ademović.

Da je vrijeme za konkretne poteze kako bi se očuvala suverena Bosna i Hercegovina, mišljenja je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Upozorava da je Dodikov udar na Ustavni sud Bosne i Hercegovine brutalni napad na Dejton. U razgovaru s ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini o aktuelnoj situaciji ukazao je da je Dodik više puta izjavio da je njegov cilj velika Srbija i da ima konkretan plan za razbijanje Bosne i Hercegovine.

„Evropska unija treba što prije zaustaviti Milorada Dodika, koji svojim separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini. Zapad ne smije tolerirati njegovo pravno nasilje. Institucija visokog predstavnika na povijesnoj je prekretnici, a visoki predstavnik mora u najkraćem roku sankcionirati rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naglasio je Bećirović.

Zaprijeti, ucijeni i blokiraj da bi ozakonio nezakonito i normalizovao nenormalno, princip koji u bh. politici promoviraju pojedini politički lideri i koji mora prestati, poručio je Predsjedavajući u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Najavio je podnošenje apelacije Ustavnom Sudu BiH, a u istom tonu nastavlja:

“I prestaće. Za početak u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, jer sam siguran da nijedan akt suprotan Ustavu, važećim zakonima, pravnoj stečevini EU, demokratskim standardima, i u konačnici razumu, logici i političkom bontonu neće biti podržan u Predstavničkom domu.”

A iz Predstavničkog doma Državnog parlamenta upozorenja da Dodik pokušava obesmisliti instituciju koja čuva pravni poredak. Da ga u tome spriječe, pozivaju međunarodnu zajednicu i očekuju potez Christiana Schmidta. Tvrde, krajnje je vrijeme jer pravna secesija vodi fizičkoj.

„Najkonkretniji potez može povući visoki predstavnik jer ima obavezu da štiti dejtonski sporazum. Ovo je krajnje vrijeme da se Dodik zaustavi u secesionističkim namjerama jer je očigledno ovo zadnji korak pred odvajanje ili otcjepljenje“, poručio je Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Zastupničkom domu PSBiH.

Odgovornost je na svima koji mogu nešto uraditi, na OHR-u i Tužilaštvu. I ono što mi činimo već je u završnoj fazi pripreme apelacija Ustavnom sudu“, istakao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu PSBiH.

„Ovo je čin negiranja dejtonske ustavne kategorije – kao što su jasno definisane nadležnosti u Ustavnom sudu – znači negiranje i postojanja entiteta“, navodi Sedad Dedić, član Predsjedništva SDA i ekspert za ustavno pravo.

Ustavni Sud BiH osim za državu, čini se, iznimno je bitan i često u fokusu govora upravo predsjednika RS-a Milorada Dodika. Ukoliko najznačajniju instituciju skroji po svojoj volji ništa ga ne sprečava da izvrši pravnu secesiju. Za sada su Dodikove namjere kojima svjedočimo godinama jedino neostvarene želje i mrtvo slovo na papiru.

Previous articleŠOKANTNE PORUKE RADOVANA KOVAČEVIĆA: „Nečega ćete se morati odreći. Ili stranih sudija, ili Bosne i Hercegovine….“
Next articleSRAMOTNE SCENE U NARODNOJ SKUPŠTINI RS-a: Dodik prijetio i vrijeđao kao na ulici – “I šta hoćete, da nam jedan ‘Šiptar’ kaže…” (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.