Home Novosti BiH Nakon sastanka/ Šta Konakoviću “ne godi”, a zbog čega će Dodik poslati...

Nakon sastanka/ Šta Konakoviću “ne godi”, a zbog čega će Dodik poslati ekipu pravnika?

Poručili su da postoje stvari oko kojih se nisu usaglasili, ali da bi ovo mogao biti novi put

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, nakon sastanka sa Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova BiH rekao je da je osnovni princip saradnje da se redovno konsultuju o svakom otvorenom pitanju i da se dođe do koncezusa i dogovora.

“Biće pitanja koja su na nekom političkom nivou prave razdor. Nema potrebe da to potenciramo kao glavnu crtu odnosa i naša linija mora biti saradnja po svim pitanjima”, rekao je Dodik.

On je rekao da će poslati ekipu pravnika te da će ministar obezbjediti svoju ekipu da se napravi mehanizam da ne dolazi do zastoja ili da iz ovog ili onog razloga neko nešto zaustavi.

“Razgovarali smo o pozicioniranju u samom ministarstvu. Dobra praksa bila je da prva tri mjesta u ambasadama treba da budu iz tri naroda i to treba vratiti. To neće biti lako odmah. Mislim da imamo dobro razumijevanje”, rekao je Dodik dodajući da je Predsjedništvo BiH ključno za vanjsku politiku, ali i da je uloga ministra velika.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne prihvata sankcije Rusiji te da i pored toga što kolege, misleći na koalicione partnere, misle drugačije, te da Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH neće davati zeleno svjetlo za to.

Takođe, Dodik je rekao da se intervencionizam međunarodne zajednice mora smanjiti te da je to jedini način da zemlja napravi korak ka stabilizaciji.

“Mnoge stvari nismo uspjeli da rješimo zato što međunarodni intervencionisti nisu imali rješenja koja su ustavna”, rekao je Dodik naglašavajući da je Konakovića upoznao da Christian Schmidt nikad neće biti priznat od RS kao visoki predstavnik.

Govoreći o projektu Buk Bijela, Dodik je rekao da je Bakir Izetbegović i SDA to problematizovali te da će Konaković brzo ići u posjetu Srbiji i da će to biti jedna od tema razgovora.

Odgovarajući na pitanje da li je Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija i trezora kandidat za direktora UIO, Dodik je rekao da još nije donesena odluka, ali da je Tegeltija svakako jedan od najstručnijih ljudi za tu poziciju.

Konaković je rekao da će često komunicirati sa Dodikom i sa ostalima na političkoj sceni, ističući da ima mnogo otvorenih pitanja, pišu Nezavisne novine.

“Željka Cvijanović i ja smo poslali različita mišljenja u neke insitucije, ali o tome smo razgovarali. Svjesni razlika koje postoje, stvari mogu normalno funkcionisati”, rekao je Konaković ističući da u ovoj zemlji, uvažavajući ustavne nadležnosti, projekti moraju biti pokrenuti.

Rekao je da spoljni poslovi nisu lična stvar te da je to stvar odnosa BiH u regionu te da bez obzira na to što nemamo iste stavove, da je jako puno onih o kojima imamo iste stavove.

“Nisam ni znao da su napravljene jednonacionalne ambasade u BiH, moram reći da mi to ne godi. Često ću dolaziti u Banjaluku i evo da to bude neki novi put i početak”, rekao je Konaković, ističući da ne može da shvati da nekome ne odgovara što se razgovara.

Takođe, rekao je da se dogovaraju i posjete Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori sa željom da se razgovara oko važnih stvari i da se zauzimaju zajednički stavovi.

Za razliku od Dodika, Konaković je rekao da je za ukidanje viza državljanima Rusije i da nema problema da to jasno kaže.