Home Novosti BiH Napadi na reisa Kavazovića iz RS: Traži se njegovo procesuiranje zbog govora...

Napadi na reisa Kavazovića iz RS: Traži se njegovo procesuiranje zbog govora u Sapni

Ćosić je rekao da nema potrebe da Kavazović Srbima šalje poruku da će se “Bošnjaci boriti i izboriti za svaki pedalj ove zemlje”

Obraćanje reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića prilikom otvaranja džamije u Sapni izazvalo je žestoke reakcije u manjem bh. entitetu. Nakon reakcije ministra Staše Košarca, oglasili su se i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i predsjednik Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, u komentaru na izjavu reisu-l-uleme Kavazovića, iznio je danas nekoliko kontroverznih i sramnih izjava poput onih da je “BiH dominantno srpska zemlja” i da su Srbi “oslobađali i Hrvate i Bošnjake”.

“BiH i RS su srpska zemlja”

Ćosić je rekao da nema potrebe da Kavazović Srbima šalje poruku da će se “Bošnjaci boriti i izboriti za svaki pedalj ove zemlje”, jer su, kako kaže, Srbi svjesni da je i “Bosna i Hercegovina i Republika Srpska srpska zemlja”.

– BiH je zajedno sa RS i FBiH vijekovna srpska zemlja, kao što je i zemlja onih koji su živjeli na ovom području, ali je dominantno srpska zemlja. O tome govore historijski podaci, o tome govori broj stanovnika – rekao je Ćosić novinarima.

Dodao je da “nema potrebe tu poruku govoriti Srbima”.

– Mi smo svjesni da je i BiH i RS srpska zemlja i zašto nama govoriti o pedljima ove zemlje kad su svi pedlji ove zemlje natopljeni srpskom krvlju, a kada smo natapali tu zemlju srpskom krvlju uvijek su naši preci tu krv davali za oslobođenje ove zemlje od agresora koji su dolazili sa drugih prostora i oslobađali smo i Hrvate i Bošnjake – rekao je Ćosić.

“Reis Kavazović da krivično odgovara”

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac izjavio je da bi “u svakoj pravnoj zemlji poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović krivično odgovarao zbog poruka mržnje koje šalje”.

Šehovac se pita ko Bošnjake napada, pa konstantno pričaju kako se moraju braniti.

– Njih niko ne napada, oni imaju neke virtuelne neprijatelje. Očito im se pričinjava neprijatelj – rekao je Šehovac.

On je kazao da su “Srbi previše tolerantni”, te dodao “da li Bošnjaci misle da se bore kao što su se borili u Trnovu 1992. godine, gdje su u selu Ledići ubili dijete od 18 mjeseci”.

O toleranciji, kaže Šehovac, govori i da se u Republiku Srpsku vratilo mnogo više Bošnjaka, nego Srba u Federaciju BiH.

– Ko dira ijednog Bošnjaka u Republici Srpskoj. Ja imam mnogo Bošnjaka prijatelja i svi su dobrodošli – rekao je Šehovac novinarima na Rogoju.

On je kazao da će Srbi uvijek čuvati RS, ali da nikada neće “halaliti” ni BiH.

– Kavazoviću je bolje da se bavi time kako da mu bolje živi narod, a ne politikom – zaključio je Šehovac.

Šta je tačno rekao reis Kavazović

Reis Kavazović prisustvovao je svečanom otvorenju novoizgrađene džamije u Sapni, gdje se prigodno obratio hiljadama prisutnih vjernika.

– Ova džamija kojoj svjedočimo bit će, kao i sve naše džamije, još jedan biser u nisci džamija u Bosni i Hercegovini. Ponosan sam na naše muslimane i muslimanke koji svojim radom i trudom nesebično doprinose, kako jedinstvu Islamske zajednice, tako i čvrstini i postojanosti naše domovine – kazao je reisu-l-ulema.

Podsjetivši da je na otvaranju Tucakovića džamije u Rabranima poručio da “nije stvar u kvadratima, nego u principima da se brani sloboda”, ef. Kavazović je džematlijama Sapne kazao da trebaju biti svjesni slobode koje uživaju, da izgrade džamiju i u njoj iskazuju zahvalu Bogu.

– Želim povući paralelu slobode koju imate, i paralelu neslobode, koju imamo u drugom kraju domovine. Želim kazati, upamet Bošnjaci. Upamet. Ovo s čim raspolažemo, sa slobodom u ovim krajevima, nije došlo samo od sebe, krvlju smo se zalijevali da postanemo narod i odbranimo slobodu, da sačuvamo Bosnu i da imamo svoj bajrak koji ćemo podići visoko, na svojoj zemlji biti ono što jesmo – naglasio je reis.

Također, okupljene je pozvao da budu svjesni simbolike zelenog bajraka.

– Mi ga znamo kao bajrak Islamske zajednice, ali ja želim kazati da je ovo bajrak Husein kapetana Gradaščevića. Kad god ga vidim podsjetim se na ono što je važnije od onoga što je moja percepcija. Pod ovim bajrakom Husein kapetan je morao u progonstvo. Zašto? Zato što su neki Bošnjaci izdali. Ovaj bajrak je opomena svima nama. Kad god ga vidite sjetite se da smo imali izdaju u našem narodu, i dok su drugi tada napravili svoje države oko nas, mi smo postali njihove sluge i morali smo im služiti dok Allah nije poslao jednog među nama, rahmetli Aliju Izetbegovića, koji nas je okupio i pod zastavom ljijana smo izvojevali svoju slobodu i svoje ime – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Opomenuo je da ovih dana svjedočimo onima koji žele unijeti zabunu među naš narod.

– Ovih dana među našim Bošnjacima ima onih koji nas ponovo zbunjuju, koji misle da mi nismo narod koji je preko svojih pleća sve to prebacio i koji misle da, ako ispred svog imena stave doktor ili akademik, znaju nešto o našem narodu. Ništa oni ne znaju. Mi smo Bošnjaci, nikakvi Bosanci. Naš narod se zove Bošnjak. Kao reisu-l-ulema, polažem nadu u naš narod, i u naše nane i dede, da znaju ko smo, šta smo, kako ćemo, i s kim ćemo – istaknuo je.

Kazao je i da džamija u Sapni nije mogla nastati sama od sebe, kao što ni Bosna nije mogla biti sačuvana bez gazija i šehida.

– Dođe do krize u narodu, materijalne, duhovne, političke. Trenutno živimo političku krizu. Nažalost naše vođe ne komuniciraju među sobom. Ili ćemo ih ispraviti i dovesti na pravi put, ili i neće biti. Ne može se miraz prodavati tek tako. Ovo su dobili u miraz od šehida, gazija i rahmetli Alije Izetbegovića. Nećemo im dozvoliti da to prodaju dušmanima. Morat će se doći upamet i položiti račun ovom narodu – naglasio je reisu-l-ulema.

Poručio je da ako budemo zemlju gradili pošteno, hrabro i ponosno, kao što je građena džamija u Sapni, Bosni i Hercegovini niko neće moći nauditi.

– Bio sam s borcima ovdje u rovovima, viteški smo se borili. Ovaj narod neće slušati bilo koga, nikakve bjelosvjetske mangupe koji dođu u ovu zemlju, neka znaju ovaj narod je preturio mnogo toga, preturit će i to. Ostaje samo jedan put ispred nas, to je borba za dostojanstvo i međusobna sloga i jedinstvo. Želim pozvati mlade ljude, Bošnjake, da s obje noge stanu na ovu zemlju i uhvate se u koštac s problemima ove zemlje. Nemojte odustajati. Ovo je vaša zemlja, borite se za nju. Dajte za nju onoliko koliko su dali šehidi i gazije, pa ćete vidjeti da će ova zemlja procvjetati – poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Previous articleTEŠKA NESREĆA KOD BRATUNCA: Pijani vozač iz Srbije usmrtio pješaka
Next articleNIHAD ALIČKOVIĆ O BOŠKU BRKIĆU: “Priča se da je imao 100.000 njemačkih maraka i da je radio šverc…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.