Home Novosti BiH Naser Orić jasno poručio: Zastrašivanje Bošnjaka povratnika mora prestati

Naser Orić jasno poručio: Zastrašivanje Bošnjaka povratnika mora prestati

Pošto je Srbija garant Dejtona, o obilježavanju dana RS treba onda pitati Aleksandra Vučića

Naser Orić, legendarni heroj odbrane Srebrenice, rekao je za „Avaz“, nakon posljednjih dešavanja u Srebrenici i Višegradu, “da se narod konačno više mora prestati zastrašivati”.

Nije slučajno

On se osvrnuo i na obilježavanje 9. januara, dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

– Ovdje institucije države moraju raditi svoj posao. Sva ova dešavanja koja su se desila proteklih dana nisu mogla proći tek tako. Neko je te ljude nagovorio da to rade, da paradiraju i zastrašuju povratnike. I međunarodna zajednica mora reagirati. Jer ovo što rade je završna faza genocida koji su počeli 1992. godine, a 1995. završili, a, evo, godinama kasnije sve negiraju i ne priznaju – kaže Orić.

Orić tvrdi da je najlakše narod zavađati, ali da to ne vodi nigdje.

Orden zastave

Govoreći o dešavanjima u Banjoj Luci, dolasku i izjavama ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina, koji je dobio orden zastave RS, Orić napominje da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Pošto je Srbija garant Dejtona, o tome treba onda pitati Aleksandra Vučića. Ne može jedan dan biti majka, a drugi maćeha. Tako se ne postupa i ne radi. Svi oni, i Srbija i međunarodna zajednica, kao garant Dejtona imaju svoje obaveze prema BiH. Zato i moraju reagirati – kaže Orić.

(avaz.ba)