Home Novosti BiH Naser Orić: Nijednog momenta nisam pozivao na rat, zar ne smijemo pričati...

Naser Orić: Nijednog momenta nisam pozivao na rat, zar ne smijemo pričati o genocidu?

Bivši komandant Armije BiH Naser Orić je u izjavi za N1 komentarisao buru koju je pokrenula njegova izjava na predavanju u Zenici i reakcije koje su uslijedile nakon toga.

 

 

“Ovo je došlo k’o kec na desetku u svim tim političkim strukturama da peru svoju savjest. Ja prije svega sam pričao na promociji knjige, o tome šta jedna porodica proživljava u srednjem Podrinju. Samo smo pričali o tim stvarim, tim vremenima i poredao sam historijske činjenice kako se šta dešavalo u prošlosti”, kazao je Orić.

Dodao je da nijednog momenta nije pozivao na rat.

“Pozivam OHR i Američku ambasadu da vide taj klip i pogledaju šta sam pričao. Nijednog momenta nisam pozivao na rat, ne znam što su se Srbi našli prozvanim. Je l’ to mi ne smijemo da pričamo o genocidu? Nek mi neko kaže smijemo ili ne? Je l’ zabranjeno da pričamo našoj djeci da je srednje Podrinje pobijeno od te i te strane itd? Ja ništa nisam nikoga prozvao, nijednu stranu. S druge strane, citirao sam njihovog uglednog akademika Matiju Bećkovića. Šta je tu loše? Ako je to zabranjeno, neka kažu da je zabranjeno i povuku te knjige”, dodao je Orić.

(Index.ba)