Home Novosti BiH Naser Orić za “Avaz”: Nema predaje, dokazat ću svoju nevinost!

Naser Orić za “Avaz”: Nema predaje, dokazat ću svoju nevinost!

Apelaciono odjeljenje Suda BiH ukinulo je prvostepenu oslobađajuću presudu Naseru Oriću, ratnom heroju odbrane Srebrenice, kojeg je Tužilaštvo BiH 2016. optužilo za ratni zločin počinjen na području općine Srebrenica u julu 1992. godine.

Novo suđenje

Ovu informaciju potvrdila je jučer za „Dnevni avaz“ Lejla Čović, Orićeva advokatica. Ona nam je kazala da je zaprimila drugostepenu presudu ovog suda u kojoj je navedeno da je oslobađajuća presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

To znači da će se Oriću ponovo suditi, ali pred Apelacionim odjeljenjem, koje je presudu i ukinulo i naredilo novo suđenje.

Orić je jučer za „Dnevni avaz“, komentirajući odluku Suda, kazao da poštuje institucije države, ali da se ne predaje.

– Idemo dalje. Nema predaje. Svjestan sam o čemu se ovdje radi i zašto se ovo radi. Srbija hoće da napravi balans zbog genocida koji su počinili u Srebrenici. To je jasno svima. Ja sam Podrinjac, rođen u mjestu gdje je počinjen genocid i zbog toga sam i meta. To je jasna stvar. Svjestan sam da me neće popustiti i da će me progoniti dok sam živ – rekao nam je Orić.

Meritum odluke

On je ustvrdio da neće ulaziti u meritum sudske odluke, da poštuje Sud BiH, kao što je uvijek i poštovao.

– Moje je da poštujem sudske odluke ma kakve one bile. To sam govorio od prvog dana procesa i da vjerujem u pravosuđe. Sada mi preostaje da se svim pravnim sredstvima nastavim boriti da dokažem svoju nevinost – kaže Orić.

Vitez na bojnom polju

Orić nam je rekao da je, što je uvijek i govorio, branio svoju zemlju BiH i da tu nije ništa sporno.

– Ja sam bio vitez na bojnom polju, kao i hiljade mojih saboraca – rekao je Orić.

(Avaz.ba)

Previous articleSudbin Musić: Četnici su nam rekli da smo mi ostavljeni za dezert
Next articlePORUKA ČEDE JOVANOVIĆA: Dodik koristi svaku priliku da izazove dodatnu krizu kako bi održao svoju moć i vlast
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.