Home Novosti BiH NASTUPNI GOVOR ŽELJKA KOMŠIĆA: “NATO ostaje primarni, a EU zbog ignorisanja presuda...

NASTUPNI GOVOR ŽELJKA KOMŠIĆA: “NATO ostaje primarni, a EU zbog ignorisanja presuda iz Strazbura postaje sekundarni prioritet” (FOTO)

Na samom početku Komšić se zahvalio svima koji su mu poklonili povjerenja na izborima te poručio da to shvaća kao obavezu zastupanja svih demokratskih vrijednosti koje Bosna i Hercegovina čuva.

U svomprvom govoru nakon ponovnog preuzimanja funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je istakao koji će mu biti prioriteti u novom mandatu i između ostalog naveo kako će to na prvom mjestu sasvim sigurno biti NATO, dok će EU, zbog ignorisanja presuda iz Strazbura, biti na drugom mjestu.

Na samom početku Komšić se zahvalio svima koji su mu poklonili povjerenja na izborima te poručio da to shvaća kao obavezu zastupanja svih demokratskih vrijednosti koje Bosna i Hercegovina čuva. Zahvalio se na saradnji kolegama i kolegama iz prethodnog mandata, te dodao kako će obnašanje funkcije biti lišeno stranačkih i bilo kakvih pojedinačnih ili grupnih interesa.

“Osjećaj pripadanja ovoj zemlji kao našem zajedničkom dobru, njena teška ali slavna prošlost, vjera u njenu budućnost, vjera u generacije koje dolaze, motiv mi je, da radeći u općem interesu svih građana i u interesu države, zajedno sa svima, pokušam ovo podneblje učiniti mjestom ugodnijeg življenja, mjestom nade i mjestom realizacije snova najboljih među nama”, poručio je Komšić.

Dodao je kako građani BiH mogu biti sigurni da neće štediti ni sebe, niti one koje je odabrao u postizanju ovih ciljeva. Podsjetio je na polaganje zakletve prije četiri godine kada je kazao da neće propustiti da aktiviranjem MAP-a odblokira proces NATO integracija, te da je ta prilika iskorištena, ali i da će se takve aktivnosti i nastaviti.

“Koristim i ovo obraćanje da istaknem, kako ponovo neću propustiti priliku da uradim sve što je u mojoj moći, pa i šire, da kao država načinimo i posljednji korak ka punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savezu ukoliko se takva mogućnost učini izglednom, jer je članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu primarni vanjsko politički prioritet”, dodao je Komšić.

“Destrukcija implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, i grubo ignorisanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, nažalost prijeti da od evropskog puta Bosne i Hercegovine napravi sekundarni vanjskopolitički prioritet, obzirom na razmjere kršenja evropskih standarda i principa, posebno u pogledu jednakosti građana pred zakonom i Ustavom”, istakao je Komšić.

Komšić je dodao da će učiniti sve, pa i Ustavnom predviđene mehanizme kako perspektiva članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji ne bila bila trajno uništena.

Podsjetio je i na evolucijsku prirodu Ustava BiH, te da on predviđa mogućnost nadogradnje i da je to obaveza države ukoliko želi da ispuni prioritete iz Mišljenja Evropske Komisije. Dodao je da će BiH kroz institucije UN-a ali i druge međunarodne asocijacije biti država koja neće zauzimati neutralan stav.

“Za naše susjede imam samo jednu ali jednostavnu poruku. Poštovati ćemo vas onoliko koliko vi poštujete državu Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet. Bosna i Hercegovina nikome ništa nije dužna, a mnogi su puno toga dužni njoj. Prošlo je vrijeme svakojakih opravdavanja samo zbog toga što hoćemo i želimo da živimo u svojoj normalnoj, mirnoj i prosperitetnoj državi”, upozorio je Komšić.

Dodao je da će BiH biti siguran i pouzdan partner svima onima koji žele mir, te da će on kao zvaničnik biti i dalje privržen ideji jednakosti svih građana BiH bez obzira na njihovo etničko, vjersko ili drugo porijeklo ali i antifašističkim vrijednostima.

“Namjera mi je da konačno građane Bosne i Hercegovine izbavimo od izbora između osjećaja ljubavi prema domovini i osjećaja sistemske nepravde. Svu svoju energiju i integritet uložiti ću u izgradnju pravedne države u kojoj ima mjesta za sve njene građane”, na kraju je zaključio Komšić.

(Klix.ba)