Home Novosti NATAŠA KANDIĆ DIREKTNO: “Barikade na sjeveru Kosova se moraju ukloniti. Ako neće…”

NATAŠA KANDIĆ DIREKTNO: “Barikade na sjeveru Kosova se moraju ukloniti. Ako neće…”

“Smirivanju situacije bi pomoglo uklanjanje sa javne scene direktora kancelarije za Kosovo, koji svojom otrovnom retorikom nanosi sramotu svakom pristojnom građaninu Srbije. Prioritet je pokretanje stručne debate o nemačko-francuskom predlogu za normalizaciju odnosa sa Kosovom i to bez učešća „političkih patriota“ , naglašava Kandić.

Barikade na sjeveru Kosova se moraju ukloniti. Ako neće onaj ko ih je fizički postavio, onda to KFOR treba da uradi, sa političkom podrškom predsjednika Srbije koji uporno tvrdi da ne zna ko ih je postavio kaže za Danas Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

Reagujući na poziv premijerke Srbije da bi, kako je rekla, organizacije civilnog sektora trebalo da se oglase povodom stanja na Kosovu, navodeći da je situacija tamo „na ivici oružanih sukoba“, Kandić kaže da predsjednik Srbije, predsjednica Vlade i predsjednik Narodne Skupštine Srbije treba da prestanu sa izjavama i djelima van javnog znanja, kojima podstiču ekstremističke grupe i partije na okupljanje za odlazak na front.

“Prestati sa izluđivanjem građana, posebno Srba na Kosovu, o povratku pripadnika VJ/MUP-a RS na Kosovo, prestati sa opasnim političkim igrama – napuštanje kosovskih institucija, zamrzavanje mandata, proganjanje kososvskih Srba koji se ne slažu sa zloupotrebama institucije poslanika. Smirivanju situacije bi pomoglo uklanjanje sa javne scene direktora kancelarije za Kosovo, koji svojom otrovnom retorikom nanosi sramotu svakom pristojnom građaninu Srbije. Prioritet je pokretanje stručne debate o njemačko-francuskom predlogu za normalizaciju odnosa sa Kosovom i to bez učešća „političkih patriota“, naglašava Kandić.

Premijer Kosova ima obavezu, dodaje ona, da bez odlaganja pokrene proces primjene potpisanih sporazuma.

“Uradio je dobre stvari za otklanjanje diskriminacije Republike Srbije prema Albancima, imao je pravo da zahtijeva poštovanje oznaka Kosova za sve koji žive u toj zemlji ali sada neka pokaže da se jednako bori i za dobrobit Srba i drugih ne-albanaca”, zaključuje Nataša Kandić.

(SB)