Home Novosti BiH Nataša Kandić i Ivo Josipović poslali snažne poruke iz Srebrenice

Nataša Kandić i Ivo Josipović poslali snažne poruke iz Srebrenice

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari povodom pokretanja “Liderske inicijative za Srebrenicu (SLI) održana je konferencija na kojoj su između ostalih svoje poruke uputili i Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo i Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske.

“Sada je bitno da jače i prisutnije pokušamo da presuđene činjenice promovišemo i da ih stalno predajemo mladim generacijama, izjavila je osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Liderska inicijativa za Srebrenicu je neformalna grupa bivših i sadašnjih najviših izabranih (šefova država, članova parlamenata), i imenovanih dužnosnika (ministara, premijera) okupljenih na predlog bivšeg predsedavajućeg Vijeća ministara BiH Zlatka Lagumdžije, temeljem ideje tima Memorijalnog centra Srebrenica i projekta “Istina, dijalog, budućnost”, koji je podržan od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Govoreći putem video-linka, Kandić je kazala da je propušten jedinstven trenutak 1. juna 2005. godine kada je tužilac Jeffrey Nice tokom suđenja Miloševiću pustio deo snimka streljanja šest Muslimana iz Srebrenice, a iste večeri je taj snimak u celosti pustila nezavisna televizija u Beogradu.

Tada je, rekla Kandić, “Srbija bila na strani žrtava”.

“Nikada se to više nije dogodilo. Ispušten je taj važan trenutak, najvećim delom zbog vlasti koja nije imala sluha da to podrži, već uzvratila stavom da je zločin počinila grupa koja nema veze sa državom. Otada, do danas, mi u Srbiji imamo negiranje i stalno uslovljavanje na druge žrtve ako postoji sećanje na srpske žrtve”, navela je Kandić.

Zbog toga, ocijenila je da je sada bitno da jače i prisutnije pokušamo da činjenice koje su presuđene promovišemo i stalno predajemo mladim generacijama.

“Zato je važno da je Memorijalni centar Srebrenica kreirao i što će ubuduće stalno razvijati arhivu, jer bez arhive nema mogućnosti da mlade generacije uključujemo”, dodala je.

Kandić je dodala i da Srebrenica treba da bude “poziv i simbol jačanja podsećanja na žrtve”.

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je kako sjećanje na Srebrenicu nije mržnja ni protiv koga, već istina. Podvukao je kako je pogrešno to što neki, koji bi trebali reći istinu, sjećanje na Srebrenicu interpretiraju kao napad na svoj narod.

“Kada je na području bivše Jugoslavije kretalo zlo, malo ko je to u međunarodnoj zajednici htio priznati. Zlo je trajalo dugo i praktično do samog kraja je bilo onih koji nisu bili spremni reći ‘sad je dosta’. Srećom, zlo je završilo, međutim oni koji negiraju genocid, oni koji negiraju što se desilo i kakvo je zlo bilo u Srebrenici, zapravo siju sjeme za neko novo zlo i neku novu zlu budućnost”, poručio je Josipović.

Dalje je naveo kako je od iznimne važnosti reći da sjećanje na Srebrenicu nije, nikako neće i ne smije imati neki dnevno-politički cilj, ne smije biti u funkciji bilo koje politike, stranke svjetonazora ili vjere. Ono, kako je kazao, mora biti univerzalno.

“Genocid nije zločin samo protiv onog naroda protiv kojeg je počinjen, a počinjen je protiv bošnjačkog naroda u BiH, genocid je zločin protiv cijelog čovječanstva, upravo tako ga treba i tretirati. Mislim da je zato jako važno da svi mi šaljemo tu poruku: Mržnja i zločin nisu dio čovječnosti, nisu dio civilizacije, nisu dio čovjeka kakvog mi vidimo da bi trebao biti”, rekao je Josipović, te nastavio:

“Sjećanje na Srebrenicu nije mržnja ni protiv koga, to je istina. To je istina za koju je najgore to što neki, koji bi trebali reći istinu, da su neki imenom i prezimenom počinili taj strašan zločin, to interpretiraju kao napad na svoj narod. To nije istina. Upravo je istina glavni alat pomirbe, glavni alat toga da živimo onako kako treba, zajedno, u harmoniji, u svojim državama, ali zajedno, nadam se, sutra u Evropskoj uniji, svjesni toga da je prošlost bila teška i da moramo učiniti sve da se ne ponovi.”

(Radio Sarajevo)