Home Novosti BiH NEČUVENO: Tužilaštvo u Republici Srpskoj tereti pretučenog povratnika…

NEČUVENO: Tužilaštvo u Republici Srpskoj tereti pretučenog povratnika…

Smatra da je pokretanje novog predmeta protiv Mehanovića reakcija Okružnog tužilaštva Bijeljina zbog podnošenja prijave protiv njihove tužiteljice.

Nakon što je mladić Osman Mehanović u junu prošle godine pretučen na parkingu ispred jednog ugostiteljskog objekta u Bratuncu, očekivala se brza reakcija Tužilaštva i procesuiranje počinilaca, ali to se nije desilo. Okružno tužilaštvo Bijeljina sada je u vezi sa ovim slučajem otvorilo novi predmet i to protiv napadnutog mladića.

Otvaranje novog predmeta u kojem Mehanovića sumnjiči za nanošenje ozljeda njegovim napadačima, uslijedilo je nakon što je advokat Osmana Mehanovića podnio disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH zbog sporog postupanja tužiteljice Jasmine Mrakanović.

“Nakon provedenih vještačenja i prikupljenih dokaza u odnosu na dva maloljetna lica N.D. i Đ.B. ovo tužilaštvo je dostavilo Prijedlog mjere pojačanog nadzora organa starateljstva nadležnom sudu. Kako iz provedenog vještačenja proizilazi da su i maloljetna lica zadobili tjelesne povrede od strane O. M., Okružno tužilaštvo Bijeljina je formiralo novi predmet u kome će provesti sve istražne mjere i radnje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti i donijela pravilna tužilačka odluka”, navode iz Okružnog tužilaštva Bijeljina.

Mehanovićev advokat kaže da je u ovom slučaju od početka bilo jasno ko je napadač, a ko žrtva. Smatra da je pokretanje novog predmeta protiv Mehanovića reakcija Okružnog tužilaštva Bijeljina zbog podnošenja prijave protiv njihove tužiteljice.

“Mi ćemo još odlučnije da nastavimo borbu kako bi te počinioce istjerali pred lice pravde, a kada završi ovaj cjelokupni proces, uključujući i ovaj protiv Osmana Mehanovića i protiv ovih maloljetnika, tada ćemo mi tražiti disciplinsku odgovornost onog ko je bio režiser ovog događaja, da se sve ovo sada okrene protiv Osmana Mehanovića”, ističe Mehanovićev advokat Mustafa Alić.

Dvadesetogodišnji Osman Mehanović napadnut je u junu prošle godine na parkingu jednog ugostiteljskog objekta u Bratuncu. Iako je prvobitna informacija bila da je riječ o tri maloljetna napadača, u kasnijem toku istrage spominju se dvije osobe. Mehanović navodi da napadače nije poznavao od ranije, niti da su mu poznati motivi napada.