Home Novosti BiH “NEKA VAS JE SRAMOTA”: Žestok okršaj Lovrinovića i Heleza u Parlamentu BiH

“NEKA VAS JE SRAMOTA”: Žestok okršaj Lovrinovića i Heleza u Parlamentu BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u prvom je čitanju usvojio budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu, ali je raspravu o ovoj tački dnevnog reda zasjenila svađa između zastupnika Zukana Heleza (SDPBiH) i Nikole Lovrinovića (HDZBiH), u kojoj se povlačila i ratna 1993. godina i krivci za protjerivanje ljudi.

Helez je kazao da budžet kao ključni dokument cijeli mandat usvajaju ili godinu kasnije ili usred godine, te je naveo podatke upisa broja upisanih prvačića u nekim mjestima u Srednjobosanskom kantonu kao, tvrdi, ilustraciju šta se dešava zbog neusvajanja budžeta. Citirao je brojeve upisanih đaka po nacionalnosti, bošnjačkoj i hrvatskoj.

Reagirao je Lovrinović koji je kazao da je to što je Helez iznio zlonamjerno.

“Volio bih vidjeti šta je on učinio u svom Bugojnu da pomogne povratnicima, Hrvatima. A ovo se događa jer i vaša stranka učestvuje u razvlašćivanju hrvatskog naroda”, rekao je Lovrinović.

Helez je između ostalog odgovorio kako niko nije odselio zato što Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Neka vas je sramota što ovako nestaju Hrvati iz BiH. Odgovorite sad ljudima što je ovo ovako”, obratio se Helez Lovrinoviću.

Lovrinović je vidno uznemiren odgovorio.

“Zukane, neka je vas sramota. Ovo ste vi nama i napravili agresijom na naša sela i naselja, napadom, protjerivanjem. Ovo je posljedica onoga što se dešavalo 1993. godine. Patite nas, Zukane, i vaša stranka ponajviše, ali i drugi, 20 godina da ne možemo ostvariti svoja politička prava. Ne možemo popraviti ovu situaciju. Pitali smo vas kome ste vi pomogli. Pomogli ste mu da ode iz Bugojna 1993. godine”, uzviknuo je Lovrinović.

Helez je mirno odgovorio da neće ulaziti u te ratne godine.

“Ali evo, gdje nije bilo nikakve agresije na hrvatski narod. Tomsilavgradska općina. Čitav južni dio ide u jednu osnovnu školu, a nekad se upisivalo hiljadu djece. Danas zahvaljujući vašoj politici koja ne valja ima samo jedno dijete upisano u prvi razred, a dogodine će biti nula. Sa hiljade na nula samo može HDZ. Sreća, tamo je promijenjen načelnik”, odgovorio je Helez.

(Faktor)

Previous articleOGLASILI SE IZ NATO-a: Zašto smo u Bosni i Hercegovini?
Next articleSarajka javno poručila: Živim u strahu, kupila sam stan u Turskoj, sad ću glasati za SDA
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.