Home Novosti BiH Nekadašnji predstavnik Bosne i Hercegovine u NATO-u Alija Kožljak otvoreno: “Potvrđeno da...

Nekadašnji predstavnik Bosne i Hercegovine u NATO-u Alija Kožljak otvoreno: “Potvrđeno da je sigurnost BiH neodvojiva od sigurnosti NATO-a”

Poruke sa samita ministara vanjskih poslova zemalja članica, koji se održava u Bukureštu, najbolja su potvrda opredijeljenosti NATO-a da se pruži sveobuhvatna podrška BiH, kazao je za portal “Avaza” Alija Kožljak, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za sigurnosna pitanja i nekadašnji predstavnik Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Time se implementiraju odluke usvojene na samitu NATO-a u Madridu iz juna ove godine.

Snažno na euroatlantskom putu

“Na ovaj način ministri su potvrdili odluku da je sigurnost BiH neodvojiva od sigurnosti NATO-a.

Današnji sastanak je konkretizovano odluke samita iz Madrida i definisao političke i praktične oblike pomoći BiH, posebno u izgradnji njenih odbrambenih kapaciteta i odupiranju svim aktuelnim prijetnjama i rizicima – pojašnjava Kožljak.

Podsjetimo, danas je na samitu u Bukureštu istaknuto da su Zapadni Balkan i region Crnog mora od strateškog značaja za NATO. Ministri zemalja članica su se sastali sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, državama koje se suočavaju sa pritiskom Rusije.

NATO pojačava podršku ovim zemljama partnerima i obećava zaštitu svakog pedlja savezničke teritorije u svakom trenutku.

“Indirektno je poslata još jedna poruka. Na osnovu onoga kako je organizovan ovaj sastanak, ko je na njega pozvan i kojim redoslijedom su se odvijali događaji, očigledno je da je dat značaj aspirantskom statusu BiH.

O BiH i sa BiH se razgovaralo odmah nakon razgovora sa predstavnicima Švedske i Finske. To je potvrda da je BiH snažno na svom euroatlantskom putu i da je saradnja sa NATO-om intenzivirana – ističe Kožljak.

NATO će pomoći nastavak svih reformi, u skladu sa programima reformi koje su usvojile bh. institucije, a zbog čega je danas iskazano posebno zadovoljstvo.

“To je najkonkretniji oblik približavanja naše države članstvu u NATO-u. To nam ne garantuje članstvo, ali BiH radi na približavanju – dodaje Kožljak.

Osim političke podrške u funkcioniranju institucija, te otklanjanju svih prijetnji teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, NATO i države članice već su počele i sa programima praktične pomoći našoj zemlji.

Praktična pomoć

“Ona je najviše izražena u jačanju odbrambenih sposobnosti BiH i odupiranju sigurnosnim izazovima i prijetnjama i već i konkretizovana kroz multiralne i bilateralne forume NATO-a, kao saveza, ali i država članica koje savez u tom smislu ohrabruje.

Već imamo konkretnu pomoć u suprotstavljanju cyber napadima, od NATO-a i Velike Britanije to su već milionski iznosi za opremanje Kibernetičkog centra u Sarajevu, ali i jačanje kapaciteta osoblja koje će se suočavati s tom vrstom prijetnji.

Imamo i direktnu pomoć u ispunjavanju našeg plana modernizacije Oružanih snaga BiH. Brojni nedostaci, zbog nedostatnih sredstava u budžetu, nadoknađuju se na ovaj način – kroz opremu i sredstva država članica NATO-a – kaže Kožljak.

Izdvojena su i značajna sredstva za izgradnju vojne infrastrukture u BiH, kao i Centra za obuku OSBiH, te druge projekte za koje je BiH pokazala interes.