Home Novosti BiH NELSON POSTAJE DODIKOVA NOĆNA MORA: Nema besplatnog rukovanja s Putinom, baš kao...

NELSON POSTAJE DODIKOVA NOĆNA MORA: Nema besplatnog rukovanja s Putinom, baš kao što nema bezazlenog poigravanja sa SAD-om i NATO paktom…

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelsoti

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ

1.

Erik Nelson, novoimenovani ambasador SAD u BiH, u svom prvom obraćanju javnosti raspršio je sve konfekcijske spinove o “starim” i “novim” administracijama, navodnim promjenama “kursa” SAD-a…, precizno stavljajući do znanja svima da njegova zemlja ostaje vrlo čvrsto na pozicijama na kojima je već decenijama.

2.

“SAD ostaju garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Prioritet svih prioriteta biće da pomognem BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji”, rekao je Nelson, ne ostavljajući ni minimum dileme oko toga da BiH vidi u NATO savezu i EU.

To praktično znači da je poziv NATO-a za aktivaciju MAP-a (akcioni plan za pristupanje NATO) i dalje prioritetan; Samim tim i usvajanje ANP-a (Godišnjeg nacionalnog programa), koje je na domaćim institucijama i znači prihvatanje aktivacije.

3.

Tu dolazimo do Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je jasno protiv ulaska BiH u NATO; Samim tim i protiv SAD-a, čije je ciljeve, bez ikakvog diplomatskog uvijanja, predstavio Nelson.

4.

Ti ciljevi su decenijski kontinuitet politike SAD-a prema BiH.

5.

Milorad Dodik, lično, može biti protiv čega god hoće; Međutim, Milorad Dodik, na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nema nikakvo pravo da onemogućava aktivaciju MAP-a, jer je riječ o državnoj obavezi.

6.

MAP je državna obaveza formirana na bazi zahtjeva BiH, koji je 2009. godine podnio tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. To je međunarodna obaveza koju je prihvatila i Republika Srpska.

7.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH treba da prestane sa politikanstvom, skrivanjem iza neobavezujućih odluka parlamenta entiteta, zaklanjanjem iza Srbije (koje toj državi uopšte ne ide u prilog) i učini sve da državna obaveza bude ispunjena. Samo na taj način predsjedavajući Predsjedništva BiH će pokazati odgovornost i svijest o značaju funkcije koju obnaša, a svako drugo ponašanje je dnevnopolitička lakrdija koja će imati teške konsekvence – i po Dodika i po entitet iz kojeg je izabran u Predsjedništvo BiH.

8.

Uostalom, aktivacija MAP-a nije isto što i ulazak u NATO; Jasno je to Dodiku, ali mu teret predstavlja činjenica da mu Rusija ne dozvoljava prihvatanje MAP-a! Ne Srbija, već Rusija, jer su Rusija i SAD u teškom sukobu, a sam Dodik se bukvalno bacio između “Čekića” i “Nakovnja”, videći u podršci Rusije veliku šansu da pobijedi na nekoliko izbora zaredom.

9.

Nema besplatnog rukovanja sa Vladimirom Putinom, baš kao što nema bezazlenog poigravanja sa SAD-om i NATO paktom.

10.

“Došao sam u vrijeme kada se BiH približava veoma važnom trenutku na svom putu da osigura bolju budućnost. Prije svega, BiH je dostavila odgovore na Upitnik EU i sada čeka mišljenje EU koje će detaljno opisati njen put ka članstvu. Drugo, zemlje članice NATO saveza pružile su ruku BiH za nastavak jačanja partnerstva uputivši joj poziv da dostavi svoj Godišnji nacionalni program. Usvajanje reformi postaje sve neophodnije. Još su potrebniji hrabri lideri okrenuti ka budućnosti. Prazna obećanja i puka retorika postaće još beskorisniji”, rekao je još Nelson.

11.

Konstataciju “Prazna obećanja i puka retorika postaće još beskorisniji” ne treba shvatiti kao prijetnju, već neminovnost puta BiH u NATO i EU, ali i preporuku da se počnu ispunjavati državne obaveze i prestane sa otrcanim spinovima, koji dodatno truju prostor.

12.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH trebalo bi to da razumije, kao što bi trebalo da razumije šta sve može da uslijedi ukoliko nastavi da se ponaša po principu da baš ništa “ne razumije”, posebno ne šta je to ispunjavanje državnih obaveza.

13.

Ukoliko zaista “ne razumije”, u šta je vrlo teško povjerovati, onda ne treba čekati godinu dana da se povuče; Mogao je to već učiniti i poziciju, koju obnaša, prepustiti nekom ko to sve razumije.

14.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sasvim sigurno razumije značenje riječi “potrošiti”; Upravo on “potrošio” je bezbroj “ljudskih resursa”, ne žaleći ni za jednim. Čini to i dalje.

15.

Sada se, svojom voljom, našao u poziciji sopstvenih, uslovno rečeno, alatki, jer će ga Rusija “potrošiti” bez ikakve griže savjesti.

Rusiji su najvažniji njeni nacionalni interesi, a oni sada na Balkanu i u BiH znače nanošenje udaraca SAD-u i NATO svim sredstvima.

16.

Dodik je samo jedna od njihovih alatki i Dodiku je to jasno. Razumije to, bez ikakve dileme, kao što razumije svu strašnu dubinu te činjenice!!!

17.

Ključno pitanje glasi: Da li je Dodik u mogućnosti da umakne iz te pozicije?!

18.

Ukoliko nije, njegova “Prazna obećanja i puka retorika postaće još beskorisniji”, što nikako nije pozicija koja zrači optimizmom. Upravo je suprotno – Vaterlo u pripremi u kojem se poodavno zna ko će biti potopljen, a ko neoštećen!