Home Novosti BiH “Neshvatljivo mi je da je Srebrenica ostala pusta nakon toliko donacija, to...

“Neshvatljivo mi je da je Srebrenica ostala pusta nakon toliko donacija, to je sramota za sve nas”

Jusuf Nurkić, bh. košarkaš, bio je večerašnji gost u “Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića”. On je ispričao o svom uspjehu, te odnosu prema BiH, ističući da želi jasno artikulirati svoje stavove i da sportisti mogu mnogo doprinijeti.

– Do osmog razreda nisam igrao košarku. Iz vedra neba se stvorio čovjek i rekao da sam ja najbolje dijete u BiH, a jedini dres koji sam tada imao bio je dres Salihamidžića sa buvljaka. 2009. sam dobio prvu priliku da igram košarku u Sloveniji. Enes Trnovčević me bukvalno pronašao.

Odvodio je djecu koju niko nije htio, koju su smatrali škartom, a pravio im je karijere. Govorili su mi da sam super, a ja nisam imao pojma šta je košarka. Zavolio sam sport o kojem nikad nisam sanjao, nisam očekivao da ću se time baviti. Od prvog dodira sa loptom za pet godina sam došao do NBA – rekao je Nurkić.

Najavio je i da pokreće veliki projekat u Srebrenici.

– Oko vrata nosim cvijet Srebrenice. Moj djed je ubijen i našli smo ga u Potočarima. Neshvatljivo mi je da je Srebrenica ostala pusta nakon toliko donacija. To je sramota za sve nas. Pokrenuo sam projekt da napravimo školu u Srebrenici gdje će se moći družiti sva djeca bez obzira na nacionalnost i vjeru.

Gdje će se moći učiti jezik kojim govore djeca – rekao je Nurkić.