Home Novosti BiH Nešić izjavio da u FBiH danas živi više Arapa nego Srba, pa...

Nešić izjavio da u FBiH danas živi više Arapa nego Srba, pa se “obrušio” na Schmidta: Posebno sam ogorčen zbog jedne stvari

Da li su za Schmidta Srbi građani drugog reda, upitao je Nešić

Predsjednik DNS Nenad Nešić ocijenio je da je izvještaj Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN “neizbalansiran, nedobronamjeran i ne doprinosi smirivanju situacije u BiH”, te naglasio da “navijački pristup nikada nije donio ništa dobro nikome u BiH”.

– Posebno sam ogorčen jer je Schimdt `zaboravio` skrnavljenje pravoslavnog groblja kod Zenice i Crkve kod Kupresa, rekao je Nešić.

Nešić je osudio svaki napad bilo gdje, te je naglasio da počinioci takvih djela treba da budu najstrože kažnjeni.

– Međutim, ako Schmidt u svom izvještaju pominje incidente u Republici Srpskoj, bio bi red da se sjetio i onih u Federaciji BiH (FBiH). Podsjetiću ga da je u avgustu prošle godine u Vukovsku kod Kupresa polomljen prozor crkve i srušen nadgrobni spomenik prote Sime Popovića koji je 1860. godine podigao ovu svetinju. Dva mjeseca kasnije u Vranduku, kod Zenice, polomljeni su nadgrobni spomenici Grozde i Neđe Pavlovića, ističe Nešić, prenosi Srpskainfo.

On je upitao Schmidta da li su to “za njega Srbi građani drugog reda i manje vrijedni, pa mu skrnavljenje pravoslavnih bogomolja i spomenika nije vrijedno pomena”.

– Međunarodna zajednica za sve ove godine nije našla za potrebno da postavi pitanje kako to da u FBiH živi svega dva odsto Srba i da je danas tamo više Arapa nego jednog konstitutivnog naroda. Ako već govori o blokadi institucija, pa ima li veće blokade od te da u FBiH još nisu sprovedeni rezultati izbora 2018.godine? Zaista je smiješna konstatacija iz izvještaja da `još nema dogovora o imenovanju Vlade FBiH`. Zamislite, četiri godine nema dogovora i to nije blokada, istakao je Nešić.

Nešić naglašava da navijački pristup nikada nije donio ništa dobro nikome u BiH.

– Cijenu plaćaju narodi i bošnjački i srpski i hrvatski. Ono što nam je potrebno je objektivan i izbalansiran pristup. I, naravno, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni koji istinski žele dobro narodima u BiH tako će se ponašati, poručio je Nešić.

(Oslobodjenje)

Previous articleMILORAD DODIK OPET PISAO UN-u: SDA nazvao “islamističkom i pod uticajem stranaca”, smetaju mu vozila EUFOR-a, pravda se da nije separatista…
Next articleŽeljko Komšić otkrio da li će biti kandidat za Predsjedništvo BiH pa poručio: “Zagreb i Beograd žele da vladaju BiH”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.