Home Novosti BiH NEVIĐENA UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: “U vrijeme Dodikove posjete Rusiji, Sarajevo problematizuje...

NEVIĐENA UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: “U vrijeme Dodikove posjete Rusiji, Sarajevo problematizuje odluku Republike Srpske…”

Šef Predstavništva RS-a u Moskvi, Duško Perović navodi da je u Predsjedništvu BiH najavljena blokada projekta gasifikacije RS, te kako je to “dokaz da je Federaciji cilj opstrukcija ekonomskog razvoja RS, a ne napredak BiH”.

-U vrijeme Dodikove posjete Rusiji, Sarajevo problematizuje odluku Srpske – da ruski gas plaća u rubljama, poručili su sugovornici RTRS-a, Javnog servisa pod kontrolom Dodikovog režima.

Šef Predstavništva RS-a u Moskvi, Duško Perović navodi da je u Predsjedništvu BiH najavljena blokada projekta gasifikacije RS, te kako je to “dokaz da je Federaciji cilj opstrukcija ekonomskog razvoja RS, a ne napredak BiH”.

-70 odsto oni troše u Federaciji, a zahvaljujući nama su kao kolaterala dobili tu cijenu. Oni blokiraju sami sebe. Bolje da odgovore svom narodu tamo odakle će gas da plaćaju Znate, danas je niska ta cijena gasa jer je bila topla zima, nema još velikih vrućina i nema velike potrošnje. U Njemačkoj je struja 380 eura za megavat sat, kod nas je 100, kazao je Perović.

-Rusija je garant Dejtonskog sporazuma i član Saveta za implementaciju mira prema tome ne može se ona zaobići. U nekom raspletu sutra kakav god bude oko BiH, ona je važan činilac toga, stalna članica Savjeta bezbjednosti. Prema tome, odnosi sa njom imaju državni i nacionalni interes kada je riječ o Srpskoj i srpskom narodu u BiH, kazao je Zoran Milivojević, bivši diplomata blizak Dodikovom SNSD-u.

Profesor Srđan Perišić kazao je da Rusija čvrsto stoji na zaštiti Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

-Rusija u Savjetu za primjenu mira od 2007. uvijek stoji na zaštiti interesa Republike Srpske, zato što su interesi Srpske predstavljeni Dejtonskim sporazumom i ona na time ne ugrožava ostala dva naroda u BiH, poručio je Perišić.

Politolog Vojislav Savić, također blizak Dodikovom režimu, kazao je da je politika neutralnosti koju je definisalo rukovodsto Srpske najbolja stvar koju možemo da uradimo za sebe.

– To je ono što nam garantuje opstanak i što je u najboljem interesu za sve Srbe gdje god da se nalaze, posebno za Republiku Srpsku, kazao je Savić.