Home Novosti NEVIĐENO PONIŽENJE PREDSJEDNIKA HRVATSKE: Zoran Milanović nije pozvan na obilježavanje oslobođenja…

NEVIĐENO PONIŽENJE PREDSJEDNIKA HRVATSKE: Zoran Milanović nije pozvan na obilježavanje oslobođenja…

Još se nisu stišale reakcije na činjenicu da je Vlada Republike Hrvatske mimo znanja predsjednika države odlučila da bi se ukrajinski vojnici mogli obučavati na teritoriji Hrvatske, a već je na vidiku novi sukob između dvaju političkih brda.

Ovaj put riječ je o velikom, jubilarnom obilježavanju 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske, na koju predsjednik te države Zoran Milanović nije pozvan. Potvrdili su to Večernjem listu i u Uredu predsjednika gdje dan prije samog početka obilježavanja te velike obljetnice, poziv nije stigao. Što znači da su organizatori, a riječ je o Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku te općinama Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston, doista odlučili oslobođenje juga Hrvatske, u kojemu je poginulo čak 465 branitelja, obilježiti bez vrhovnog zapovjednika.

Pa čak i unatoč tome što je na tu obljetnicu pozvana i vojska jer je u sklopu dvodnevnog programa obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja u subotu predviđen nastup akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje, ali i predstavljanje Počasno-zaštitne bojne kojoj je jedna od zadaća zaštita i osiguranje vrhovnog zapovjednika.

Kako županiju i grad Dubrovnik te sve općine organizatore obljetnice vode HDZ-ovi dužnosnici, nameće se i pitanje je li ignoriranje predsjednika RH namjerno i je li to ispunjenje želje premijera Andreja Plenkovića koji je još u aprilu, motiviran Milanovićevom izjavom da je Vlada korumpirana, da su u HDZ-u banditi te da je Plenković “udbaški gojenac”, najavio da će Vlada bojkotirati Milanovića.

Da je očito riječ o namjernom ignoriranju upućuje i činjenica da je prije deset godina, u povodu 20. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske, sudjelovao predsjednik države Ivo Josipović, a pet godina kasnije, u povodu 25. obljetnice, tadašnja predsjednica države i vrhovna zapovjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović kaže da je skandalozno što predsjednik RH na obljetnicu nije pozvan jer takva pozivnica ne znači odavanje počasti Milanoviću, nego instituciji predsjednika.

Najnoviji primjer bojkotiranja Milanovića vjerovatno je najdrastičniji dosad jer je nepozivanje predsjednika na obljetnicu oslobođenja juga Hrvatske isto kao da ga se ne pozove na obljetnice vojno-redarstvenih operacija Oluje i Bljeska. Bivši zapovjednik obrane Dubrovnika general Veselko Gabričević za Večernji list kaže da ne zna ko je dogovarao protokol te ističe da je predsjednik države njegov vrhovni zapovjednik i da bi on uvijek izvršavao zapovijedi svoga vrhovnog zapovjednika, bez obzira na to kako se on zvao i prezivao i iz koje stranke bio.

(SB)