Home Novosti BiH NEVJEROVATAN ISTUP VISOKOG PREDSTAVNIKA CHRISTIANA SCHMIDTA: „Ako neko misli da presudama može...

NEVJEROVATAN ISTUP VISOKOG PREDSTAVNIKA CHRISTIANA SCHMIDTA: „Ako neko misli da presudama može pomjeriti neke stvari, onda mislim da se vara…“

-Svi oni koji su pretjerali neka pogledaju kako su završili svi oni koji pretjeraju“, poručio je visoki predstavnik u BiH.

“Ne postoji nikakav čudesni lijek, ali mora se pružiti podrška državnom Tužilaštvu, potrebna nam je administracija u BiH koja se može uspostaviti i uz vanjsku pomoć. NATO će pratiti razvoj situacije, ja se s njima povremeno čujem i razgovaramo i preko EUFOR-a”, poručio je u Pressingu Christian Schmidt.

Izvještaj Vijeću sigurnosti?

“Pogledajte reakcije kakve su u BiH. SNSD kaže to kod nas ne može. HDZ kaže mi to nećemo pratiti. Meni su potrebni i Srbi i Hrvati, promjene se neće riješiti serijom presuda. One se moraju provesti. Ako se ljudi kriju iza presuda, onda se neće ništa desiti. Zato kažem: Haj’mo razgovarati o poboljšanjima koja su potrebna. Ako neko misli da presudama može pomjeriti neke stvari, onda mislim da se vara“.

“Sve stvari se mogu postići ako postoji politička volja”, kazao je Schmidt.

“Glavni tužilac je rekao neke bitne stvari, a to je da u BiH niko nije iznad zakona. Niko nije zaštićen od Krivičnog zakona. To je pozitivni znak da funkcioniše vladavina prava. Ne mislim da Dodik mirno spava ako se odlučio da napravi ovakav zakon. Svi oni koji su pretjerali neka pogledaju kako su završili svi oni koji pretjeraju“, poručio je visoki predstavnik u BiH.