Home Novosti BiH Nevjerovatna izjava hrvatskog ministra Grlića: Dobio sam saglasnost Rusije za izmjene izbornog...

Nevjerovatna izjava hrvatskog ministra Grlića: Dobio sam saglasnost Rusije za izmjene izbornog zakona u BiH

Na današnjem zasjedanju Hrvatskog sabora mogla se čuti nevjerovatna izjava ministra vanjskih poslova Hrvatske Radmana Grlića. On je obavijestio zastupnike da je dobio saglasnost Rusije za promjenu izbornog zakone, ne u Hrvatskojoj, već u Bosni i Hercegovini.

U uvodu je zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ) postavila pitanje ministru vanjskih poslova RH Gordanu Grliću Radmanu o posjeti BiH.

“Hrvatska je dužna štititi prava i interese svojih državljana izvan domovine, i u BiH. Posebice je to važno istkanuta s obzirom na aktualnu političku situaciju u nama susjednoj zemlji. Pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u RH njeguju posebna interes za sva politička zbivanja u BiH. S obzirom da ste kao šef nedavno posjetili Sarajevo i Moskvu i vođeni razgovori o BiH, molim Vas da dogovorite koliko smo se približili rješavanju oko funkcionalnog ustrojstva države BiH?”, pitala je zastupnica.

Ministar je rekao kako je bio u BiH tokom velikih tenzija. Kazao je da je posjet premijera bio izuzetno dobro prihvaćen. Istakao je kako je za Hrvatsku važno da pomaže i da jedina može legitimno svjedočiti unutar EU o važnosti stabilnosti unutar BiH.

Kazao je i to da bi se na proljeće trebala dogoditi zajednička sjednica Vlade RH i sjednica Vijeća ministara BiH. Bitno je to, dodao je, zbog prometne infrastrukture, zaštite okoliša, energetskog sektora i plinske povezanosti. Govorio je i o potrebi izmjene izbornog zakona.

Za posjetu Rusiji je rekao da je otišao da pošalje “poruku mira i stabilnosti”.

“Razgovarano je o promjeni izbornog zakona u BiH za što sam dobio njihovu suglasnost”, rekao je Radman Grlić.