Home Novosti Nevjerovatna priča o Bosancu iz dijaspore: “To što je Džeko za bh....

Nevjerovatna priča o Bosancu iz dijaspore: “To što je Džeko za bh. fudbal, Namik Hrle je za bosanskohercegovački inženjering i tehnologiju”

“To što je Džeko za bh. fudbal, Namik Hrle je za bosanskohercegovački inženjering i tehnologiju”
“To što je Džeko za bh. fudbal, Namik Hrle je za bosanskohercegovački inženjering i tehnologiju”

“To što je Džeko za bh. fudbal, Namik Hrle je za bosanskohercegovački inženjering i tehnologiju”

“Konačno sam upoznao jednog od nedvojbeno najdarovitijih bosanskohercegovački 🇧🇦 inženjera svih vremena. To što je Edin Džeko za bosanskohercegovački fudbal, Namik Hrle je za bosanskohercegovački inženjering i tehnologiju. Znam za njega godinama. Divio sam mu se i divim mu se i dalje”.”, napisao je na svom Facebook profilu Edhem Čustović, osnivač Bosnia & Herzegovina Futures Foundation i uglednik iz bh. dijaspore.

“Pisao sam o njemu i intervjuisao ga za naš Bosnia & Herzegovina Futures Foundation podcast. U kontaktu smo već dugi niz godina, ali nismo imali priliku da se upoznamo uživo, sve do prošle sedmice

Banjalučanin Namik Hrle, svjetski a naš, je za mene idol!

Prošle sedmice sam se vozio kroz Njemačku sa kolegama Harisom i Muamerom. Rekao sam im, moramo posjetiti ovog bosanskog giganta u Böblingenu kod Stuttgarta, gdje se nalazi sjediste IBM i gdje predvodi velike timove. Naravno, Namik je sa zadovoljstvom našao vremena za nas i uživali smo u fantastičnom popodnevnom ručku s njim i kafi i kolaču sa njegovom prekrasnom suprugom Lidija Hrle.

Ko je Namik Hrle?

Namik Hrle je rođen i odrastao u Banjoj Luci. Ovdje je završio banjalučku gimnaziju prije nego što je otišao u Zagreb na studije matematike i informatike. Danas je potpredsjednik razvoja u IBM-ovom odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju. Nosi titulu IBM Fellow-a, najveće priznanje IBM-ove tehničke karijere dato malom broju pojedinaca koji su pokazali najviši nivo tehničkog vodstva, inovativnosti, poslovnog uticaja, društvene eminencije i izgradnje talenata.

On je nosilac 76 patenata, brojnih izvanrednih tehničkih dostignuća, autorskih priznanja i korporativnih nagrada, Namik ima svjetsku reputaciju kao vrhunski stručnjak za korištenje podataka i AI za digitalnu transformaciju i reinvenciju poslovnih aplikacija.

Namik je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (međunarodni član odsjeka za tehničke nauke).

Također direktor IBM Data i AI razvojne laboratorije u Boeblingenu, Njemačkoj.

Timovi koji izvještavaju Namik-u proširili su se na više lokacija u Njemačkoj, Kini, Kanadi, Indiji i SAD-u i razvijaju različite tehnologije.

Namik je jedan od najtraženijih stručnjaka IBM-ovih timova za prodaju, marketing i tehničku podršku širom svijeta i ključni igrač u brojnim dokazima koncepta, mjerilima i brifinzima izvršnih direktora, direktno je povezan s mnogim uspješnim pričama kupaca.

Održao je javne govore u stotinama navrata, često održavajući ključne prezentacije na velikim industrijskim i univerzitetskim konferencijama o temama podataka i AI.

Pored svega gore navedenog, Namik je dao ogroman doprinos Bosnia & Herzegovina Futures Foundation i nastavlja da to radi”, napisao je Čustović.