Home Novosti BiH NEVJEROVATNE TVRDNJE ŽELJANE ZOVKO: „Da nije bilo premijera Plenkovića Bosna i Hercegovina...

NEVJEROVATNE TVRDNJE ŽELJANE ZOVKO: „Da nije bilo premijera Plenkovića Bosna i Hercegovina nikada ne bi…“

Kazala je kako se zvaničnici u EU čude što se političari u BiH ne mogu dogovoriti oko nekih stvari, te primjer Ukrajine gdje je rat i sve gori a administrativno su spremni i ispunjavaju sve uvjete.

Hrvatska će se i dalje zalagati da Bosna i Hercegovina i cijeli zapadni Balkan ne bude skinuta sa agende Evropske Unije, kazala je za BHRT HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko.

Ona je kazala kako je ovo je veliki signal za zemlje Zapadnog Balkana, prije svega za Bosnu i Hercegovinu, jer ono što se stalno naglašava iz Evropskog parlamenta, je da je Hrvatska najveći odvjetnik za proširenje prije svega Bosne i Hercegovine.

“Da postane dio EU, jer iznad svega što Hrvati žive u Bosni i Hercegovini i žele kao narod da kao narod imaju iste uvjete. Da nemaju granice, jednog dana kada BiH bude dio EU neće biti potrebe niti problema koje imamo. Čitava EU je jedan mirovni projekt koji se temelji na slobodnom kretanju roba i ljudi i svega onoga što je nekada velika prepreka i donosi sukobe je otklonjen.”

Komentirala je i određene spekulacije iz diplomatskih krugova u BiH kako je pitanje kandidatskog statusa za BiH već riješeno.

“Nikada ništa nije odlučeno, znači informacije i neke stvari mogu mogu biti apsolutno prepreka za onu drugu stranu koja mora ispuniti zadaću. Znači, od zemalja članica postoji jedna velika doza skeptičnosti, kod nekih zemalja, o spremnosti za davanje kandidatskog statusa. Ovo je momentum koji se ne može propustiti. Ponuđen je isti način kao i Ukrajini pod uvjetom da zadovolje osam preporuka i dogovor oko Izbornog zakona u skladu sa odlukama Ustavnog suda i da se dođe do nekog dogovora i formira vlast.”

Očekuje se od BiH da što prije i ozbiljnije pristupi procesu kako bi onda na sljedećem sastanku Vijeća Evrope apsolutno svi koji imaju dozu skeptičnosti otklonili to, jer ja u razgovoru sa nekim novinarima stranim vidim veliku dozu skeptičnosti ali sada je lopta na BiH i tu šansu ne smije propustiti, kazala je Zovko.

Također je potvrdila kako Hrvatska nije niti će ikada blokirati kandidatski status za BiH.

“Hrvatska je najveći promotor BiH na putu za EU. Da nije bilo premijera Plenkovića BiH nikada ne bi predala aplikaciju za EU. Uvjeti koji stoje i način kako će se dogovoriti vlasti u zemlji, to je onda do BiH.”

Kazala je kako se zvaničnici u EU čude što se političari u BiH ne mogu dogovoriti oko nekih stvari, te primjer Ukrajine gdje je rat i sve gori a administrativno su spremni i ispunjavaju sve uvjete.

(SB)