Home Novosti BiH NEVJEROVATNO: Dodik traži da se usvoji zakon o zabrani nazivanja entiteta (RS)...

NEVJEROVATNO: Dodik traži da se usvoji zakon o zabrani nazivanja entiteta (RS) genocidnim

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, komentarisao je danas navode o povratku srpskih političkih predstavnika u državne institucije BiH.

On je, tom prilikom, postavio novi uslov za povratak u bh. institucije, kazavši da će se prije toga morati usvojiti zakon prema kojem će se zatvorom do pet godina kažnjavati osoba koja entitete ili državu nazove genocidnim.

– Republika Srpska će predložiti zakon u kome će se tražiti da se kazni svako onaj ko određeni kolektivitet, dakle BiH, RS, FBiH, Brčko Distrikt ili kantone, institucionalni subjekt, nazove genocidnim ili bilo kojim drugim imenom, da se zapriječi kazna zatvorom, kao i ako se određena grupa bilo koja, pa i nacionalna, kao što su Srbi, Bošnjaci, Hrvati, nazovi genocidnim da se zapriječi kazna zatvorom do pet godina i ako taj zakon prihvate naši partneri u Parlamentarnoj skupštini, mi smo spremni da učestvujemo u radu. I dalje smatramo da je neprihvatljivo da se nametne zakon, ali oko toga očito ne možemo voditi dijalog. Dakle mi predlažemo jedan novi zakon koji će donekle razriješiti ovu situaciju, a i dalje ostaje problem nametanja i kvalifikacija koje su tamo date, rekao je Dodik.