Home Novosti BiH NEVJEROVATNO: Marko Radoja ostaje urednik IP, odluka o zabrani nošenja Cvijeta Srebrenice...

NEVJEROVATNO: Marko Radoja ostaje urednik IP, odluka o zabrani nošenja Cvijeta Srebrenice nije sporna

Završena je sjednica Upravnog odbora BHRT-a na kojoj se između ostalog danas raspravljalo i o odluci urednika Informativnog programa BHT Marka Radoje koji je zatražio od voditelja informativnih emisija BHT-a da 11. jula ne nose na reveru Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na žrtve genocida i stradanje više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995.

Samostalni sindikat radnika BHRT-a zatražio je Radojinu smjenu zbog „narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlaštenja kada je u pitanju obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici“.

Međutim, nakon diskusije, nije bilo nikakvog glasanja o eventualnoj smjeni Radoje, a cijeli problem je, prema saznanjima Index.ba, relativiziran, te vjerovatno neće polučiti nikakve mjere.

Radoja se nalazi na bolovanju. Nakon što je njegova odluka izazvala žestoke reakcije u javnosti, oglasio se kazavši da je dobio veliki broj prijetnji koje je prijavio policiji u Istočnom Sarajevu.

Podsjećanja radi, Radojinu odluku je poništio direktor BHT 1 Nikola Marković, jer je ocijenio da ona vrijeđa sve one koji iz pijeteta prema žrtvama genocida nose taj symbol na reveru.

I pored toga, Radoja je insistirao na poštivanju njegove odluke, a kada mu to nije prošlo, zahtjevao je da ne bude potpisan u odjavnoj špici informativnih emisija u kojima su se voditelji pojavljivali s Cvijetom Srebrenice na reveru.

Članovi Upravnog odbora su Mufid Memija, Zoran Krešić i Dejana Radovanović-Šarenac.

(Index.ba / ZASREBRENICU.ba)