Home Novosti BiH NIŠTA NIJE SLUČAJNO: Ovo je razlog zbog kojeg je James O`Brian stigao...

NIŠTA NIJE SLUČAJNO: Ovo je razlog zbog kojeg je James O`Brian stigao u Bosnu i Hercegovinu….

Prije ove funkcije O’Brien je obnašao poziciju koordinatora za politiku sankcija State Departmenta. Poznat je i kao utemeljitelj Dejtonskog sporazuma jer je aktivno učestvovao u prijedlogu sporazuma kojim je okončan rat, a Bosna i Hercegovina dobila novo administrativno uređenje.

Diplomatska ofanziva ka Bosni i Hercegovini u punom je jeku. James O’Brien, pomoćnik državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena, stigao je sinoć u zvaničnu posjetu našoj zemlji, gdje ga je dočekao američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy.

O’Brien će danas imati brojne sastanke, između ostalih sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Sastat će se i s visokim predstavnikom, a planirano je i da održi govor o prioritetima SAD-a u regionu u prostorijama Univerziteta u Sarajevu.

Za danas je najavljen njegov sastanak sa Predsjedništvom BiH, kao i sa visokim predstavnikom u BiH Schmidtom.

O’Brien će nakon toga na Fakultetu političkin nauka u Sarajevu održati govor o prioritetima SAD-a u regionu.

Svrha posjete je, prema najavi američkog State departmenta, naglašavanje činjenice da su funkcionalne, efikasne i odgovorne demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH.

State department naveo je da će posjeta O`Briena naglasiti snažno partnerstvo SAD-a i Bosne i Hercegovine, te da će potvrditi podršku Washingtona suverenosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosneni Hercegovine.

Prije ove funkcije O’Brien je obnašao poziciju koordinatora za politiku sankcija State Departmenta. Poznat je i kao utemeljitelj Dejtonskog sporazuma jer je aktivno učestvovao u prijedlogu sporazuma kojim je okončan rat, a Bosna i Hercegovina dobila novo administrativno uređenje.

Podsjetimo, nakon što je potvrđen u američkom Senatu James O’Brien je potvrdio da će, u slučaju da EUFOR-u ne bude produžen jednogodišnji mandat u UN-u, u BiH biti raspoređene mirovne snage NATO-a.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu Jim O`Brien je na saslušanjima u Senatu rekao da SAD treba smanjiti kontrolu nad novcem koju ima Milorad Dodik uz poruku da njegovo ponašanje nije prihvatljivo i da će snositi posljedice.

Milorad Dodik kontrolira vlast u dijelu BiH. On želi da kontrolira resurse i sve što proizlazi iz tih resursa na tom području. Tako da imamo mogućnost da reduciramo njegovu kontrolu nad novcem. To je djelimično ono što uzrokuje da on izaziva državne procese.

S našim europskim kolegama, s visokim predstavnikom za implementaciju Dejtona, jasno mu stavljamo do znanja da je neprihvatljivo to što radi i da će biti jasnih posljedica za to i da mora početi da se povlači od takvih stavova.

O’Brien je ranije radio u dvije američke administracije kao specijalni predsjednički izaslanik. Bio je viši savjetnik bivšeg američkog državnog sekretara Madeleine Albright i predsjedničkog izaslanika za Balkan.

Vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući europske mirovne pregovore, naučne i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

O’Brien je također bio uključen u pronalaženje rješenja za okončanje agresije na Bosnu i Hercegovinu i pomogao u formuliranju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je rat okončan.

On je također predvodio podršku Sjedinjenih Država Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Haagu, koji je pomogao privođenje pravdi odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.