Home Novosti BiH NOVA ŠOKANTNA OTKRIĆA AVDE AVDIĆA: Rusi preko novog Vijeća ministara žele u...

NOVA ŠOKANTNA OTKRIĆA AVDE AVDIĆA: Rusi preko novog Vijeća ministara žele u OSA-u instalirati svog Ristu Zarića, a smjenom Slobodana Ujića namjeravaju preuzeti kontrolu nad Službom za strance!

Kako bi spriječili dalje zabrane ulaska ruskih špijuna u BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović moraju preuzeti kontrolu nad OSA-om i Službom za poslove sa strancima. Milorad Dodik, naime, namjerava uspostavom novog Vijeća ministara BiH na poziciju zamjenika direktora OSA-e postaviti Ristu Zarića, koji je proteklih godina bio bitan saradnik proruskih struktura u BiH. Zarić je, prema informacijama Istrage, krajem prošle godine u Istočnom Sarajevu imao i sastanke sa kadrovima Naroda i Pravde, stranke kojoj bi, u raspodjeli pozicija, trebala pripasti funkcija direktora OSA-e. Kao uslov za imenovanje NiP-ovog kadra na čelo OSA-e, Dodik i SNSD su postavili imenovanje Riste Zarića na poziciju zamjenika direktora te agencije.

Piše: AVDO AVDIĆ / Istraga

Ruski ambasador Igor Kalabuhov tražio je od Milorada Dodika i Dragana Čovića da se privremeno primire, kako bi, uspostavom novog saziva Vijeća ministara BiH, preuzeli kontrolu nad Službom za poslove sa strancima BiH i svim operacijama Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, saznaje Istraga.ba iz više domaćih i međunarodnih izvora. Osim ovoga, Čović kroz federalne institucije namjerava preuzeti kontrolu nad elektroenergetskim sektorom i namjenskom industrijom u Federaciji BiH.

O ovom planu upoznate su i zapadne sigurnosne agencije, a sve je razotkriveno 19. decembra prošle godine u prostorijama HDZ-a BiH, nakon što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio da će se izjasniti o Borjani Krišto kada ona, kao kandidatkinja za mandatarku, dođe u Predsjedništvo BiH.

“Odmah nakon Komšićeve izjave, Dragan Čović je telefonom pozvao Milorada Dodika i tražio od njega da hitno nazovu predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića te da od njega ultimativno traže da lideri osmorke izvrše pritisak na Denisa Bećirovića (član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, o.a.) da zajedno sa Željkom Cvijanović (članica Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda), glasa za Borjanu Krišto, bez uslovljavanja”, navodi jedan od izvora Istrage iz HNS-a (Hrvatski narodni sabor).

Nakon razgovora sa Dodikom, Čović je svoje saradnike izvijestio da je i predsjednik SNSD-a “ljut na Bećirovića, jer uvjetuje zakonom o plinu na razini BiH izglasavanje sjeverne plinske interkonekcije”. Čović je saradnicima kazao da Nikšić mora disciplinirati Denisa Bećirovića, jer će kompletan njihov projekat propasti.

“Dragan Čović je 19. 12. 2022. godine na sastanku u prostorijama HDZ-a BiH kazao kako mu je Milorad Dodik rekao da je i on u situaciji da ne smije javno reagirati na Bećirovićeve zahtjeve o plinu, te da na šutnji insistiraju Rusi, jer ga je Kalabuhov pozivao da se primiri i ne reagira dok se ne formira Vijeće ministara BiH”, otkriva sagovornik Istrage.

Ruski ambasador je to tražio iz razloga što očekuje da uspostavom novog Vijeća ministara BiH proruski kadrovi iz Republike Srpske konačno preuzmu kontrolu nad Službom za poslove sa strancima BiH i unutar Obavještajno sigurnosne agencije. Naime, iako je SNSD-ov Zoran Tegeltija na čelu Vijeća ministara BiH, on nije tokom svog mandata uspio s pozicija smijeniti kadrove u sigurnosnom sektoru koje je prethodno postavila opozicija iz Republike Srpske. Tako je na čelu Službe za poslove sa strancima BiH ostao SDS-ov kadar Slobodan Ujić, a funkciju zamjenika direktora OSA-e još uvijek obavlja PDP-ov kadar Trifko Buha.

Proteklih godina, OSA BiH i Služba za poslove sa strancima BiH zabranili su ulazak u BiH nekolicini ruskih i srbijanskih državljana koji su proglašeni osobama opasnim po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. Zbog toga je u martu prošle godine, nakon što je srbijanskom profesoru Milošu Koviću, advokatu Goranu Petronijeviću i bivšem šefu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću zabranjen ulazak u BiH, lider SNSD-a Milorad Dodik otvoreno krenuo u napad na OSA-u i Službu za poslove sa strancima BiH.

“Kada je profesor Miloš Ković vraćen onda smo se zapitali kako se to radi, na žalost to radi Služba za poslove sa strancima čiji je direktor Srbin i koji je u nekim tijesnim vezama sa Mirkom Šarovićem, mislim nekim kumovskim, i da on odlučuje o tome. To nikada ne smije da bude pravo jednog pojedinca bez obzira na funkciju koju obavljaju. Sistem koji postoji u BiH dozvoljava upravo takav voluntarizam da se pojedinci mogu na takav način dodvoravati. To su prije svega zahtjevi muslimana u Sarajevu koji to traže. Mislim da profesor Ković, a ni Dikić nisu prijetnja bezbjednosti”, rekao je tada Milorad Dodik, konstatujući da za tim nije bilo potrebe.

Služba za poslove sa strancima, objasnio je tada Slobodan Ujić, obavlja samo tehnički dio. Kada OSA nekoga proglasi osobom koja ugrožava nacionalnu sigurnost BiH, onda Služba za strance sve to unosi u sistem koji kasnije koristi i Granična policija BiH.

Podsjećamo, OSA i Služba za poslove sa strancima tako su spriječile ulazak u BiH ruskom oligarhu Konstantinu Malofeevu koji je, u ime ruskog predsjednika Vladimira Putina organizirao terorističke operacije na Krimu 2014. godine. Malofeev je finansirao i kampanju Milorada Dodika, što su objavili i zvaničnici američkog State Departmenta.

“Imenovani Konstantin Malofeev predstavlja prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima”, piše u dokumentu na osnovu kojeg je ovom ruskom oligarhu zabranjen ulazak u BiH zbog čega se on, privatnim avionom, morao vratiti natrag u Moskvu, uprkos intervencijama iz Ambasade Ruske Federacije.

Osim Malofeevu, OSA i Służba za strance su zabranili ulazak u BiH vođi Noćnih vukova Aleksandru Sergejeviču Zaldostanovu zvanom Hirurg, zatim oficiru ruske vojne obavještajne službe GRU Vladislavu Vitalyevichu Filippovu, piscu Jevgeniju Nikolajeviču Prilepinu zvanom Zahar, advokatu Radovana Karadžića i ruskom aktivisti Goranu Petronijeviću, proruskom političaru iz Srbije Mlađanu Đorđeviću, bivšem šefu srbijanske Žandarmerije optuženom za državni udar u Crnoj Gori Bratislavu Dikiću, te nekolicini pripadnika Wagner grupe koji su djelovali u Srbiji.

Kako bi spriječili dalje zabrane ulaska ruskih špijuna u BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović moraju preuzeti kontrolu nad OSA-om i Službom za poslove sa strancima. Milorad Dodik, naime, namjerava uspostavom novog Vijeća ministara BiH na poziciju zamjenika direktora OSA-e postaviti Ristu Zarića, koji je proteklih godina bio bitan saradnik proruskih struktura u BiH. Zarić je, prema informacijama Istrage, krajem prošle godine u Istočnom Sarajevu imao i sastanke sa kadrovima Naroda i Pravde, stranke kojoj bi, u raspodjeli pozicija, trebala pripasti funkcija direktora OSA-e. Kao uslov za imenovanje NiP-ovog kadra na čelo OSA-e, Dodik i SNSD su postavili imenovanje Riste Zarića na poziciju zamjenika direktora te agencije.

“Zamjenik generalnog direktora Agencije rukovodi operativnim aktivnostima organizacionih jedinica Agencije pod nadzorom generalnog direktora”, navedeno je u članu 92 Zakona o OSA-i.

Zarić je ranije bio zamjenik direktora OSA-e, a njegov bivši vozač Dragan Savić je prijavljen da je iz ove državne Agencije iznosio povjerljive dokumente koji su se odnosili na operacije usmjerene protiv ruskih obavještajaca. Konkretno, Zarićev vozač je prijavljen Tužilaštvu BiH da je iznio dokumente o tajnoj operaciji “Ušće”, tokom koje su razotkriveni srbijanski obavještajci koji su u Sarajevu fotografisali Ambasadu SAD-a i objekte namjenske industrije.

Smjenom PDP-ovog kadra Trifka Buhe i postavljanjem Riste Zarića, SNSD i Ruska Federacija bi dobili punu kontrolu nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH. Istovremeno, novi saziv Vijeća ministara BiH bi smijenio i SDS-ovog direktora Službe za poslove sa strancima, koja bi, također, pripala SNSD-u.

(SB)