Home Novosti BiH NOVE DODIKOVE PROVOKACIJE ZA SREBRENICU: JE LI NEKO MISLI DA JA LOŠIJE...

NOVE DODIKOVE PROVOKACIJE ZA SREBRENICU: JE LI NEKO MISLI DA JA LOŠIJE ŽIVIM ZATO ŠTO MI JE NEKO ZABRANIO DA ODEM U AMERIKU?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se “za dva mjeseca piše novi, istiniti izvještaj o zločinima u Srebrenici”.

– Vlada Republike Srpske bi već na prvoj narednoj sednici trebalo da odredi rok od 60 dana za formiranje međunarodne komisije za pisanje novog izvještaja o Srebrenici, a odmah će se tražiti i način da obezbijede sredstva za finansiranje najpoznatijih svjetskih eksperta, koji bi učestvovali u pisanju istinitog izvještaja o zločinima u Srebrenici – rekao je Dodik za Tanjug.

Podsjetivši da je Narodna skupština Republike Srpske odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, predsjednik Republike je pojasnio da je povod za to “pokušaj ‘hladnog’ progona još 21.000 Srba”, koliko ih se našlo nimalo objektivno, na spisku koji je Udruženje “Majke Srebrenice” dostavilo njemačkom državnom tužiocu.

– Bol tih žena svakako treba poštovati – rekao je Dodik, konstatujući da se bol “bijelih marama” odavno favorizuje u BiH, dok bol “crnih, srpskih marama” niko ne uvažava.

On je naveo da je taj period pun stradanja Srba na tom prostoru, ali da nema nijednog u tom izvještaju zato što međunarodni faktor, predvođen /bivšim visokim predstavnikom/ Pedijem Ešdaunom, to nije dozvolio.

Kad je riječ o izvještaju iz 1995. godine, Dodik napominje da je i ranije bilo primjedbi na taj dokument, tako da je spisak Udruženja “Majke Srebrenice” sa 21.000 Srba, koji se optužuju za zločin u Srebrenici, samo povod za povlačenje izvještaja, ali ne i razlog.

Na pitanje očekuje li novi pritisak međunarodne zajednice na njega, ili sankcije poput onih SAD, Dodik je upitao – “kakve sankcije”.

– Je li neko misli da ja lošije živim zato što mi je neko zabranio da odem u Ameriku, je li ima neke štete za Republiku Srpsku? Pa, nema. A to što me ne vole, pa ne volim ni ja njih. Pa šta – rekao je predsjednik Republike Srpske.

(Hayat / Foto: Nezavisne novine)