Home Novosti BiH NOVE PROVOKACIJE/ Ispisani novi neonacistički i desničarski grafiti

NOVE PROVOKACIJE/ Ispisani novi neonacistički i desničarski grafiti

Preduzeću Komunalne usluge Prijedor izdat je nalog da se oni uklone/prefarbaju

Natpis “Nož, žica…”, koji se najčešće koristi kod skandiranja “Nož, žica, Srebrenica” – kojim se veličaju masovna ubistva Bošnjaka i genocid počinjen u julu 1995., te natpisi i simboli dvije ultradesničarske organizacije, “Krv i čast” i “Borba 18”, ispisani su na odbrambenom zidu od poplava na lijevoj obali rijeke Sane u ulici Tode Švrakića u Prijedoru, dok je nacistička “svastika” nacrtana na devastiranoj bošnjačkoj kući u obližnjoj Titogradskoj ulici.

Grafiti ovih organizacija su u pojedinim zemljama proglašeni terorističkim i zabranjeni su.

VIŠE RAZLIČITIH GRAFITA

Iz Policijske uprave Prijedor navode da su policijski službenici 5. januara ove godine došli do saznanja da se u mjestu Tukovi u Prijedoru nalazi ispisano više različitih grafita.

– O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji se izjasnio da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog djela – kazala je za BIRN Zvezdana Alendarević, portparolka Policijske uprave Prijedor.

Policijski sužbenici nastavljaju utvrđivati okolnosti ispisivanja grafita, kaže ona.

Preduzeću Komunalne usluge Prijedor izdat je nalog da se oni uklone/prefarbaju.

Svega dvadesetak metara dalje od nacrtanih grafita nalazi se kuća sa spomen-pločom koja je postavljena 2015., povodom 23 godine od stradanja porodice Čaušević. Na ploči je navedeno da je iz te kuće 19. avgusta 1992. streljano šest članova ove porodice koji su u njoj živjeli: majka i četiri njena sina te maloljetni unuk.

UVREDLJIVI GRAFITI ČESTI SU U PRIJEDORU

Na obližnjem zidu za odbranu od poplava takođe su iscrtani grafiti. U posljednja dva mjeseca 2021. godine, u tri navrata su se pojavljivali uvredljivi grafiti u Prijedoru.

Na Međunarodni dan tolerancije, 16. novembra, na nekoliko lokacija u naselju Raškovac, u neposrednoj blizini šehidskog mezarja, oslikan je lik koji asocira na generala Mladića i natpis “Ratko Mladić”.

Na više lokacija u samom centru Prijedora 3. decembra su oslikani grafiti, u crvenoj, plavoj i bijeloj boji, sa natpisom “srpski heroj!” i likom koji građane podsjeća na doživotno osuđenog generala Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića.

Uvredljivi grafit pojavio se 22. decembra u ulici Majora Milana Tepića, u centru Prijedora. Na ogradi odnosno zidu Gradskog stadiona pisalo je “Ratko Mladić” i “Mlad balija trči poljem, ja ga stižem pa ga koljem!”.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor je smatrao da u prva dva slučaja nisu postojali elementi krivičnog djela, dok je u trećem slučaju ocijenjeno da se radi o krivičnom djelu “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”.

Svi ovi grafiti su prefarbani.

Na redovnoj sjednici Skupštine grada Prijedora 3. decembra 2021. godine usvojen je prijedlog “Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području Prijedora za period 2022.-2026.”, piše BIRN.