Home Archive NOVE PROVOKACIJE U SREBRENICI| Ponovo postavljena sporna ploča, reagovali Smajić i Fejzić

NOVE PROVOKACIJE U SREBRENICI| Ponovo postavljena sporna ploča, reagovali Smajić i Fejzić

Bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti su osudili postavljanje ploče, za koju smatraju da je vid provokacije.

“Osuđujemo najnovije postavljanje ploče od strane srpskih udruženja, koje se danas desilo na zgradi stare policijske stanice gdje su u maju 1992. godine na najsuroviji nacin ubijeni Bošnjaci. Ponovno nelegalno postavljanje ploče je vid i otvorena provokacija Bošnjaka. Na provokacije u saradnji sa udruženjima Bošnjaka ćemo odgovoriti na adekvatan način. Obilježit ćemo stradanje Bošnjaka u zgradi stare policijske stanice, i postaviti ploču koja će podsjećati na stradanje bošnjačkog naroda”, navodi se u reakciji predsjednika Skupštine općine Srebrenica Nediba Smajića i zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića.

Oni su pozvali načelnika opštine načelnika, nadležno odjeljenje u opštini, policijske agencije, visoke zvaničnike kao i međunarodne predstavnike da reaguju i ne dozvole da se u Srebrenici naruši bezbjednosna situacija te da se postavljena ploča ukloni.

Posjećamo, članovi udruženja Istočna Alternativa su nedavno, pred obilježavanje godišnjice genicida, na staroj zgradi postavili spomen ploču koja je nakon nekoliko dana skinuta.