Home Archive NOVE UMOBOLNE IZJAVE VULINA O SREBRENICI: “Predugo su Srbi nosili teret laži...

NOVE UMOBOLNE IZJAVE VULINA O SREBRENICI: “Predugo su Srbi nosili teret laži o genocidu i zločinima”

Dokumentima koje je objavila Vlada Velike Britanije potvrđuje se da su oni koji su bombardovali Republiku Srpsku, a onda i Srbiju, znali da je Srebrenica izazvana i organizovana, ali su uprkos tome zatražili da UN označe Srbe kao genocidan narod, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin smatra da Srbija i Republika Srpska treba da zatraže ili, ako se svi ogluše o njihov zahtjev, same organizuju novu međunarodnu komisiju o građanskom ratu u BiH i Srebrenici.

“Predugo su Srbi nosili teret laži o genocidu i zločinima za koje su kažnjeni iako ih nisu počinili. Srbi i njihovi prijatelji su znali istinu, sada im to potvrđuju i ratni neprijatelji. Nije uteha, ali jeste priznanje”, rekao je Vulin.

Komentarišući dokumenta sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koje su objavile “Nezavisne novine”, Vulin je podsjetio da je 2015. godine Vlada Velike Britanije zatražila rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o genocidnosti Srba zbog zločina u Srebrenici, prenijeli su beogradski mediji.

Početkom 2020. godine, dodao je Vulin, objavljeni su britanski dokumenti kojima se potvrđuje da su snage Nasera Orića, ratnog komandanta srebreničkim muslimana, izazvale sukob u Srebrenici i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu ni na koji način organizovale i naredile zločine, kao i da je u pitanju zločin, a nikako genocid.

“Da li će majke Srebrenice pitati svog heroja Orića šta je i po čijem nalogu uradio? Da li će pitati Bakira Izetbegovića zašto Alija nije zaustavio napade na Srbe i održao reč o Srebrenici kao demilitarizovanoj enklavi”, upitao je Vulin.

Vulin je postavio pitanje i da li će partije u BiH i sada pokušavati da donesu zakon o kažnjavanju svakog ko osporava genocid u Srebrenici i da li će organizacije za zaštitu ljudskih prava, mediji i svjetski politički forumi osuditi Vladu Velike Britanije za sakrivanje istine.

“I da li će se preispitati zvanična verzija Markala ili Račka?”, pita Vulin.

Vulin je napomenuo da je istina o građanskom ratu u SFR Jugoslaviji dugo bila sakrivena, ali da to ne može da bude zauvijek, te upitao da li će i poslije objavljivanja dokumenata Vlade Velike Britanije organizacije za zaštitu ljudskih prava, mediji i svjetski forumi nastaviti da vrijeđaju Srbe.

(Srna/SB)