Home Novosti BiH NOVI CIRKUS U REŽIJI CHRISTIANA SCHMIDTA: Više od polovine delegata “ostalih” traži...

NOVI CIRKUS U REŽIJI CHRISTIANA SCHMIDTA: Više od polovine delegata “ostalih” traži se po…

Naime, u prvom krugu jedini klub koji će biti potpuno popunjen, a koji po novim odredbama imaju po 23 delegata, bit će Klub hrvatskog naroda.

Nakon što Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas obavi proces žrijebanja te utvrdi rezultate posrednih izbora iz Bosanskopodrinjskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u prvom krugu bit će izabrano 70 od ukupno 80 delegata koliko broji to zakonodavno tijelo nakon nametnutih odredbi Izbornog zakona BiH, odnosno amandmana na Ustav FBiH visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Tako će deset nedostajućih delegata – i to čak šest, što je više od polovine delegata iz ostalih – te tri predstavnika srpskog naroda i jedan iz bošnjačkog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH biti nadomiještan u drugom krugu, preraspodjelom po kantonima. Izbor će se vršiti iz kantona u FBiH gdje među kantonalnim zastupnicima ima nedostajućih delegata iz konstitutivnih naroda i ostalih.

Naime, u prvom krugu jedini klub koji će biti potpuno popunjen, a koji po novim odredbama imaju po 23 delegata, bit će Klub hrvatskog naroda.

U Klub bošnjačkog naroda u prvom krugu bit će izabrano 22, a najmanje u Klub srpskog naroda 20 delegata.

Iz kategorije ostalih u prvom krugu bit će izabrano svega pet, od ukupno 11 delegata, koliko prema novim odredbama Dom naroda Parlamenta FBiH ima predstavnika te kategorije.

Naime, predstavnici ostalih nisu mogli biti izabrani u čak šest od deset kantona, jer među izabranim zastupnicima nije bilo onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda. Tako iz ostalih nisu izabrani po jedan delegat u Posavskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Kantonu 10 (Livanjskom), Srednjobosanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

Iz Unsko-sanskog nije bilo moguće izabrati dva delegata srpskog naroda, kao i jednog iz Tuzlanskog kantona, dok predstavnika bošnjačkog naroda nije bilo moguće izabrati iz Zapadnoherecegovačkog kantona jer među izabranim zastupnicima nije bilo onih koji se tako izjašnjavaju.

Preraspodjelom nedostajućih delegata po kantonima u drugom krugu znatno će se narušiti utvrđeni raspored iz kantona u FBiH za Dom naroda Parlamenta FBiH, jer će pojedini kantoni dobiti znatno više mjesta nego što je to propisano.

Čak ostaje upitno i da li će taj proces biti moguće okončati u drugom krugu, pa će se najvjerovatnije morati pristupiti i trećem u okviru kojeg će se nedostajući delegati birati sa kandidacijskih listi stranaka iz neizabranih kandidata za kantonalne skupštine.

Tako će osoba koja u tom slučaju dobije mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH biti federalni delegat, ali ne i kantonalni zastupnik, što značajno umanjuje demokratske procese.

Iz čak šest kantona u Federaciji BiH u prvom krugu izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH procesom žrijebanja, odnosno izvlačenjem iz “šešira”, izabrat će se čak devet delegata što je više od 10 posto ukupnog broja delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Šešir” je odlučio dva delegata srpskog naroda i jednog iz hrvatskog naroda iz Hercegovačko-neretvanskog, dva delegata hrvatskog naroda iz Srednjobosanskog, po jednog delegata bošnjačkog naroda iz Tuzlanskog i Kantona 10 (Livanjskog), jednog delegata iz srpskog naroda iz Bosanskopodrinjskog, te jednog delegata iz ostalih iz Kantona Sarajevo.