Home Novosti BiH Novi pokušaj kompromitacije oslobodilačke borbe armije RBIH: BITKA ZA ŽUČ JOŠ NIJE...

Novi pokušaj kompromitacije oslobodilačke borbe armije RBIH: BITKA ZA ŽUČ JOŠ NIJE GOTOVA?

Krajnje zabrinjavajuće zvuči informacija da Tužilaštvo BiH provodi istragu zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti, navodno počinjenih na lokalitetima Orahov Brijeg, Žuč i Orlić, pogotovo jer istraga obuhvata kote 830 i 850, ali i period od početka juna pa do kraja decembra 1992. godine. To je prostor koji je ušao u historiju i legendu zbog teških rovovskih bitaka, ali i veličanstvenih pobjeda jedinica 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine ostvarenih upravo u periodu koje Tužilaštvo BiH istražuje.

Istovremeno, to je danas, kao i 1992. godine, potpuno nenaseljen prostor, pa nije jasno kakav konkretno zločin protiv čovječnosti tužilaštvo istražuje. Jedini masovni zločin za koji se zna da se desio na tim lokalitetima u tom periodu jeste onaj koji su počinile jedinice Vojske Republike Srpske 18. septembra 1992. godine, kada su, u pokušaju da vrate izgubljene položaje na Orliću, upotrijebili “živi štit” sastavljen od pedesetak bošnjačkih logoraša iz zloglasnog logora smrti “Kod Sonje” u Vogošći, koje su natjerali da idu ispred njihovih pješadijskih jedinica kako bi neutralizirali vatru boraca tada 1. mehanizovane, a kasnije 111. viteške brigade Armije RBiH.

No, problematično je što je taj ratni zločin velikosrpski agresor počinio u toku jednog konkretnog dana, a Tužilaštvo BiH istražuje period od gotovo pola godine, i to baš onaj period obilježen pobjedama Armije Republike Bosne i Hercegovine, od oslobađanja Orlića 8. juna do oslobađanja kote 850 i Golog Brda u prvoj polovini decembra 1992. godine. Još ako se ima u vidu dosadašnja praksa otuđenog pravosuđa, koje već godinama pokušava preko sudskih progona boraca i komandanata ARBiH (slučajevi Orić, Dudaković, Mahmuljin, Dreković), a ignoriranjem srpskih ratnih zločina (kao što se dešava, npr., u Goraždu) izjednačiti agresora i žrtvu i promijeni karakter agresije na Bosnu i Hercegovinu, cijela stvar postaje još sumnjivija.

Indikativno je što se ovakva istraga pokreće poslije toliko godina, i to baš nekako od kada je na prostoru Žuči počelo organizirano obilježavanje 8. juna kao dana oslobađanja Orlića i dana Općine Novi Grad, što je događaj koji redovno privuče i veliki broj posjetilaca, ali i veliku medijsku pažnju. Ako bi se zaista pokazalo da je riječ o istrazi nekakvog navodnog zločina Armije RBiH, onda bi bilo sasvim jasno da je riječ o novom pokušaju kompromitacije oslobodilačke borbe Armije Republike Bosne i Hercegovine i malicioznoj namjeri da se izmisli nekakav zločin kako bi se kompromitiralo obilježavanje i proslavljanje značajnih datuma poput 8. juna, koji bi se nakon toga problematizirali kao nekakve proslave zločina ili tome slično.

Iako je još rano sasvim pouzdano tvrditi da je riječ o nečemu takve vrste, politički trenutak u kojem se nalazimo, ali i dosadašnje iskustvo s instrumentaliziranim Tužilaštvom BiH, takvo je da “onaj koji se o mlijeko opeče, i u jogurt puše”.

(Stav.ba)