Home Novosti BiH NOVI SKANDAL U „ĆIRILICI“: „BiH ne može opstati jer ne može opstati...

NOVI SKANDAL U „ĆIRILICI“: „BiH ne može opstati jer ne može opstati Dejtonski sporazum. Bošnjacima se ne dopada da su Srbi i Hrvati konstitutivni narodi, Milorad Dodik ima jasan plan…“

Kesić je kazao da je plan Bošnjaka da se od BIH stvori unitarna nacionalna država.

Na beogradskoj Happy TV urednika i voditelja Milomira Marića gostovao je Dodikov američki lobista Obrad Kesić.

Kesić je kazao da je plan Bošnjaka da se od BIH stvori unitarna nacionalna država.

“Problem jeste oko nacionalne politike. Milorad Dodik ima jasnu nacionalnu politiku. Mora da odgovara na napade koji su stalni u Republici Srpskoj. Republika Srpska nije izabrala ni jednu od kriza koja je sada u toku u BiH. To su visoki predstavnici, strane ambasade ili bošnjačka politička elita, koji žele nacionalnu državu. Nemojte da imamo iluziju, kada oni govore o BiH, oni gledaju na to kao na njihovu državu, kazao je Kesić te nastavio:

„Srbi imaju Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, zašto mi nemamo našu nacionalnu državu? Oni kada govore jedan čovjek jedan glas, to znači da oni mogu da odlučuju bez bilo kakve smetnje od strane Srba i Hrvata”, rekao je Kesić.

Kesić tvrdi da se problemi u BiH mogu riješiti na tri načina.

“Takva BiH ne može opstati jer ne može opstati Dejtonski sporazum. Ono šta čuva zajedničku državu je Dejtonski sporazum i Međunarodno pravo. Bošnjacima se ne dopada da su Srbi i Hrvati konstitutivni narodi, oni hoće to da izmijene, hoće da Srbi i Hrvati budu manjine, ali to ne može da bude. Niti Srbi niti Hrvati to neće prihvatiti. Onda ostaju samo tri opcije. Prva je opcija dogovora i ja se uvijek nadam tome, znači svi legitimni predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka, sjednu, dogovore se oko onoga što je minimum za očuvanje zajedničke države, to bi bilo najbolje rješenje, ali to neće Bošnjaci, oni i dalje imaju iluzije da će Zapad da podrži ovo što oni rade a to je izgradnja unitarne centralizovane države, koja bi de fakto bila država Bošnjaka.

Druga opcija je mrcvarenje. To nikome ne odgovara, ali to jeste opcija. Mrcvarimo se godinama, da nemamo napretka, Evropska unija laže sebe i nas da mi imamo napredak, možete pomisliti kakav apsurd. Kakva je to farsa, kada jedan čovjek, Nijemac, nameće izborni zakon, mijenja Ustav Federacije BiH, donosi odluke koje krše osnovna ljudska prava, građanska prava, koje su u sukobu sa evropskim konvencijama i oni kažu:”Vi ste napravili fantastičan napredak”, pa zar nije to farsa? Treća moguća opcija za BiH, ako dogovor nije opcija, ako nije nikome poželjno da ostanemo u ovoj situaciji mrcvarenja, onda jedino je miran razlaz. Hajde da se dogovorimo oko razvoda. Ako nemate volju da ostanemo zajedno ili hoćete samo po vašoj viziji jedne nacionalne države da ostanemo zajedno, to nema budućnosti. Znači, hajde da se dogovorimo kako ćemo se razići, na koji način. Ali oni to neće, oni hoće sve i sa nadom da će Zapad stati na njihovu stranu”, kazao je Kesić.