Home Novosti BiH NOVI UDAR NA USTAVNI POREDAK/ NSRS USVOJILA ZAKON: Odluke Ustavnog suda Bosne...

NOVI UDAR NA USTAVNI POREDAK/ NSRS USVOJILA ZAKON: Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne važe u Republici Srpskoj

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta.

Zakon sadrži četiri člana, a u prvom članu, nakon amandmana SDS-a, piše da se sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, donesene nakon promjene Pravila Ustavnog suda BiH, neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske.

“Odluke iz člana 1. ovog zakona neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH. Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, privremeno se stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud Bosne i Hercegovine”, navedeno je u preostalim članovima Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Za odluku su glasali zastupnici vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a, ali većina zastupnika opozicije, izuzev zastupnika izabranih Pokreta za državu.

Osim toga usvojeni su zaključci koje su predložile i stranke vladajuće koalicije.

Podsjećamo, kriza je uslijedila nakon što je Ustavni sud BiH, bez prisustva sudija iz Republike Srpske izbrisao jednu odredbu u Pravilima Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je na vanrednoj sjednici, održanoj 19. juna, donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu člana 39. tih pravila, čime je spriječena blokada suda.

Član 39. odnosio se na pitanje obaveznog odgađanja sjednice i njime je bilo propisano da sjednicama na kojima se odlučuje o pitanjima ustavnosti zakona donesenih na nivou BiH ili nižim nivoima mora prisustvovati najmanje jedan sudija iz RS-a i tri sudije iz FBiH.

Prije toga, u martu ove godine, vlasti RS su pozvale sudiju Zlatka Kneževića da podnese ostavku u Ustavnom sudu BiH, nakon čega je ovaj sudija najavio da će do kraja godine podnijeti zahtjev za penzionisanje, piše Istraga.