Home Archive NOVO ČETNIČKO ORGIJANJE U SREBRENICI: Šire virus korone, ali i mržnje

NOVO ČETNIČKO ORGIJANJE U SREBRENICI: Šire virus korone, ali i mržnje

O kakvom suživotu da pričamo kada i sveštenstvo SPC i policajci MUP-a RS učestvuju u skupovima na kojima se širi ne samo korona već i virus mržnje nad Bošnjacim

Autor: STAV.ba

I dok vlasti manjeg bh. entiteta svakim danom proglašavaju sve strožije mjere izolacije i karantina za građane, uključujući vanredno stanje, policijski čas te potpunu zabranu kretanja, izgleda da se na terenu takve mjere primjenjuju i provode selektivno i po izuzetno problematičnim kriterijima.

Dvostruka mjerila

S jedne strane Dodikove vlasti prave velike probleme osobama koje žive na prostoru Federacije BiH a koje obilaze svoja porodična imanja i zemlju u manjem bh. entitetu. Naravno, riječ je o prognaničkom i povratničkom bošnjačkom stanovništvu s prebivalištem u Federaciji BiH a koje MUP RS-a, konkretno u Višegradu, zaustavlja na punktovima i od kojih se zahtijeva, i to bez izdavanja bilo kakvog rješenja, da ostanu po dvije sedmice u izolaciji te da svakodnevno mjere temperaturu i javljaju je nadležnim organima. To i ne bi bilo problematično da se ne radi o ljudima koji su prognanici i koji u velikom broju slučajeva dolaze obraditi svoju zemlju i koji ili nisu obnovili svoje porušene prijeratne domove ili u njima mogu boraviti tek nekoliko dana u sedmici. Ovo je, naravno, vlastima manjeg bh. entiteta poznato, pa je insistiranje na ovakvim mjerama u suštini samo nastavak onoga što su iste te “vlasti” i iste te “institucije” činile tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu.

S druge strane, kako se može vidjeti ovih dana u Srebrenici, ne samo da je moguće da određeni pojedinci i grupe ne poštuju niti jednu od mjera koju su proglasile i koju s takvom strogošću nad bošnjačkim stanovništvom provode vlasti manjeg bh. entiteta nego ih, štaviše, otvoreno krše i to oni koji bi ih trebali i provoditi.

Manastiri pandemije

Tako se na Facebook stranici manastira Karno Srebrenica može saznati da je 7. aprila 2020. godine služena “sveta liturgija” u spomen-hramu “Svetog Velikomučenika Lazara Srpskog i Svih srpskih Novomučenika”, a koji je podignut kao spomen na “stradanje” pripadnika MUP-a Republike Srpske. No, daleko više od ove prilično šture informacije govore slike. A na njima se može vidjeti da nije riječ samo o manifestaciji koja krši sve i jednu odredbu koju su donijeli organi manjeg bh. entiteta, i da su u takvom kršenju odredbi učestvovali i pripadnici MUP-a RS, već i da je, prije svega, na djelu šovinistički performans a ne religijski obred.

Prvo što upada u oči jeste da su svi prisutni nagurani u relativno malom prostoru i nalaze se u blizini jedni drugih i to bez ikakvih mjera međusobne distance ili zaštite, maski ili rukavica. Štaviše, koliko se može zaključiti iz fotografija, iguman manastira Karno Luka Babić jednom te istom kašičicom daje pričest i starijim osobama i djeci! No, dok je ovakva vrsta ludila u doba pandemije svakako opasna, daleko je opasniji povod za ovaj svetosavski šovinistički performans.

Kao što se može vidjeti iz priloženih fotografija, u pitanju je otvoreno posrbljavanje i pravoslavizacija prostora a sve kroz otvaranje spomen-hrama na mjestu na kojem su živote izgubili pripadnici zločinačkih i agresorskih srpskih snaga koji su atakovali na opsjednuti prostor Srebrenice. Nema ničega suptilnog u proglašavanju poginulih agresora “srpskim novomučenicima”, baš kao ni u ogromnim zastavama s ocilima ili fotografijama na kojima su zajedno Luka Babić i poštovaoci (ili članovi) četničkog pokreta. U suštini, radi se o pokušaju uživanja plodova genocida nad Bošnjacima, te je poruka koja se ovim želi odaslati sasvim jasna. Uostalom, na Facebook stranici manastira Karno su sasvim nedvosmisleni u vezi s podizanjem spomen-hrama te ulogom Luke Babića u cijelom tom poduhvatu, pa su u tu čast spjevali i pjesmu naziva Otac Luka sa uspjehom gradi, a čiji neki stihovi, među ostalim, sadrže i ovakve umjetničke bisere:

“Otac Luka radi kao prije,

na dan naše Srpske policije,

spomen ploču u crkvu postavlja,

poginulih imena proslavlja.

Jer poznato to je od ranije,

policajci da su sa Romanije,

postradali u rano proljeće,

u aprilu devedeset treće.

Od islamske bande terorista.

Otac Luka u ime je Hrista:

na tom mjestu crkvu dig’o malu,

za svu našu braću postradalu.

Tu parastos poginulim služi,

da borcima palim se oduži,

osvećenje je na Blagovesti,

čovjeka je takvog r’jetko sresti.

U Palama, na Dan policije Republike Srpske

4. aprila, ljeta Gospodnjeg, 2020. godine”

Gusle nasilja i mržnje

No, ono što je ponajviše zabrinjavajuće, pogotovo u kontekstu sigurnosti bošnjačkih povratnika, jeste očigledno učestvovanje uniformiranih pripadnika MUP-a manjeg bh. entiteta u cijelom ovom šovinističkom performansu. Oni nisu samo prisustvovali “osveštenju” ovoga spomen-hrama, prilikom čega su i dozvolili kršenje ali i sami prekršili sve i jednu odredbu u vezi s pandemijom virusa korona, već su, kao što fotografije i videozapisi svjedoče, prisustvovali i kasnijem ručku, ali i četničkom guslarskom orgijanju.

Šta u vezi s ovakvom “srpskom policijom”, koja bi navodno trebala provoditi zakon i red na prostoru manjeg bh. entiteta, mogu misliti bošnjački povratnici kada je jasno da njeni pripadnici selektivno primjenjuju i otvoreno krše zakone kojima se zabranjuje bilo kakvo veće okupljanje ali i sasvim normalno krkaju i loču u prostoriji čije zidove ukrašavaju slike Draže Mihailovića i ostalih četničkih zločinaca! Šta o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi trebaju misliti Bošnjaci, kada je sasvim jasno da ona pokušava da posrbi prostore na kojima je počinjen genocid nad Bošnjacima, a u čemu je učestvovao veliki broj sveštenika SPC-a u ulozi blagosiljajućih inspiratora. O kakvom suživotu da pričamo kada i sveštenstvo SPC i policajci MUP-a RS učestvuju u skupovima na kojima se širi ne samo korona već i virus mržnje nad Bošnjacima te gusla ovakav otvoren govor mržnje.

Za one koji ne čuju dobro zvuk ovog barbarskog njakanja koje izvodi guslar Risto Lečić, inače redovan na četničkim okupljanjima u Višegradu, riječ je o poznatoj zloglasnoj i krvožednoj “pjesmi” čiji tekst ovako glasi:

Od glave Zete do grada Spuža

Krvavi lanac vojske se pruža

Pritisli Srbi turske livade

Turcima u Spuž zadaju jade

A serdar Vule s visoke kule

Džeferdar pali, kukaju bule

Leleču turci, kukaju bule

Oj lele lele, evo ga Vule

A serdad Janko sa sabljom maše

Udrite braćo, srpstvo je naše!

Koga uopće može iznenaditi vijest da se nakon ovakvih okupljanja uskoro potvrdio i prvi slučaj zaraze virusom korona u srebreničkoj općini? Ono što je potpuno jasno jeste da se pandemija virusa korona te vanredno stanje koje su uvele vlasti manjeg bh. entiteta grubo iskorištava kako bi se provelo ono što se nije dovršilo u periodu Agresije na Bosnu i Hercegovinu, a što će tek biti izraženo u periodu koji je pred nama.

M. Drnišlić