Home Novosti NOVOSADSKA SRAMOTA: Na tribini „Istina o Srebrenici“ gost šef obezbjeđenja Ratka Mladića;...

NOVOSADSKA SRAMOTA: Na tribini „Istina o Srebrenici“ gost šef obezbjeđenja Ratka Mladića; ogorčeni Čanak kaže da…

(Patria) – Branislav Puhalo, šef nekadašnjeg obazbjeđenja Ratka Mladića govorit će na tribini „Istina o Srebrenici“, 4. oktobra u Novom Sadu u jednoj lokalnoj kafani.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasilo je krajem prošle godine u Haagu generala Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je bivši zapovjednik vojske Republike Srpske kriv za zločine koji su “među najgnusnijima zločinima poznati čovječanstvu”.

„Zločini koji su počinjeni pripadaju najgnusnijima poznatima čovječanstvu i uključuju genocid i istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti“, poručio je predsjedavajući sudac Alphons Orie, izričući Mladiću kaznu doživotnog zatvora.

Radikali u bh. entitetu Republika Srpska kao i Srbiji ne priznaju da se u Srebrenici desio genocid, dok Mladića smatraju srpskim herojem.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i zastupnik u Skupštini Srbije Nenad Čanak zatražio da se zabrani tribina Mladićevog šefa obezbjeđenja. „Postoji u Srbiji zakon o zabrani fašističkih okupljanja. Eto prilike da se malo i primjeni“, rekao je Čanak, prenosi Patria.