Home Novosti BiH Obijena džamija: “Neformalna grupa građana uzurpira objekte”

Obijena džamija: “Neformalna grupa građana uzurpira objekte”

Muftijstvo mostarsko najoštrije osuđuje nasilni upad u džamiju na Žabljaku koji se desio danas, 5. juna 2023. godine, kada je neovlaštena grupa građana, po nalogu nalogodavca Faruka Jakića iz Danske, obila džamijska vrata i nastavila s nelegalnim radovima na džamiji koja se nalazi na peticiji za proglašenje zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Muftijstvo u saopćenju za javnost podsjeća kako se Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Ljubuški proteklih mjeseci suočava s klasičnom uzurapcijom vakufskih objekata obredne naravi, gdje neformalna grupa građana koju predvodi imenovani Jakić, Haris Mahić, Sulejman Kadragić i drugi na stotinama godina starim objektima Islamske zajednice bez saglasnosti, dozvole, i projekta, nepoštujući i omalovažavajući odluke nadležnog medžlisa, Muftijstva mostarskog, Vakufske direkcije i Rijaseta Islamske zajednice, obavlja razne građevinske i druge zahvate.

– Napominjemo da je spomenuta neformalna grupa zanemarila sva upozorenja i sve dobronamjerne sugestije viših instanci Islamske zajednice da se sve aktivnosti u vezi s vakufskom imovinom moraju transparentno predočiti i usaglasiti s pravilima i propisima Islamske zajednice i pozitivnim zakonskim normama – kaže se u saopćenju.

Dodaje se da će Islamska zajednica u narednom periodu od zvaničnih organa zatražiti temeljitu istragu i utvrđivanje krivične odgovornosti povodom do sada neviđenog, nezapamćenog i drskog ataka na vakufsku imovinu.

Previous articleTEŽAK UDARAC BAKIRU IZETBEGOVIĆU: Dragan Čović odabrao partnere za formiranje vlasti u HNK…
Next articleLOŠA VIJEST ZA DODIKA I NJEGOVE POSLUŠNIKE: Njemačka će zbog secesionističke politike uskraćivati pomoć RS-u!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.