Home Novosti BiH “OČEKUJEM DA ĆEMO…”: Schmidt uputio pismo novim članovima Predsjedništva BiH

“OČEKUJEM DA ĆEMO…”: Schmidt uputio pismo novim članovima Predsjedništva BiH

Opredjeljenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Europskoj Uniji ima najveći značaj.

Visoki predstavnik Christian Schmidt čestitao je novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Denisu Bećiroviću, Željki Cvijanović i Željku Komšiću – i poželio im sreću u zajedničkom radu za boljitak svih građana BiH. Naglasio je značaj brzoga formiranja vlasti i provedbe prioritetnih reformi kako bi BiH ostvarila status kandidata za članstvo u EU u prosincu te postigla napredak u euroatlantskim integracijama.

Pismo visokoga predstavnika prenosimo u cijelosti:

„Koristim ovu prigodu čestitati Vam na izboru u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i poželjeti puno uspjeha u budućem zajedničkom radu na dobrobit svih građana BiH.

Preuzimanje ove dužnosti nosi veliku odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine. Vi, kao članovi Predsjedništva, zastupate interese svih građana Bosne i Hercegovine – svih njenih konstitutivnih naroda i Ostalih – bez razlike. Bit ćete u poziciji oblikovati javni diskurs, spajati ljude i na pozitivan način pridonositi osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i održanja mira. Imamo zajedničku odgovornost za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i za ubrzanje reformskih procesa. Svi ovi napori imaju za cilj osigurati da Bosna i Hercegovina bude stabilna i prosperitetna zemlja poželjna za život, te spriječiti daljnji odlazak mladih ljudi– što je problem koji gospodarski, socijalno i politički ugrožava same temelje Bosne i Hercegovine.

Žurno formiranje vlasti na svim razinama mora biti najviši prioritet, nakon čega slijedi nastavak reformi koje unapređuju euroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine.

Europska budućnost Bosne i Hercegovine je neosporna i predstavlja najvažniji strateški vanjskopolitički prioritet. Do prosinca ove godine, Europska Unija bi mogla donijeti ključnu odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. Opredjeljenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Europskoj Uniji ima najveći značaj. Pozivam vas da, zajedno sa svima onima koji imaju političku odgovornost, fokusirate napore na postizanje rezultata u cilju izgradnje temelja za integraciju u EU. Pripremiti zemlju za europsku budućnost povijesna je zadaća.

Po mom mišljenju, drugi predstojeći izazovi koje treba rješavati jačanje su jedinstva države, deblokiranje imenovanja u nekoliko državnih institucija (kao što je Upravni odbor Centralne banke BiH, Povjerenstvo za Aneks 8, itd.), borba protiv korupcije u svim sferama društva, osiguranje gospodarskoga razvitka i reformi i provedba dugoočekivane ustavne reforme. Usvajanje i provedba nediskriminacijskog zakonodavstva prioritetna je zadaća izabranih organa vlasti u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica spremna je dati potporu ovim naporima.

Ured visokoga predstavnika i ja osobno spremni smo pomoći Vam na tom putu i podržat ćemo Vas u Vašem radu.

Očekujem da ćemo surađivati i ubuduće.

Koristim ovu prigodu uputiti Vam izraze mog najdubljeg poštovanja.“

(SB)