Home Novosti BiH ODBRANA SUVERENITETA: Ustavni sud BiH donosi jednu od najbitnijih odluka

ODBRANA SUVERENITETA: Ustavni sud BiH donosi jednu od najbitnijih odluka

Cijeli predmet, poznat kao Buk Bijela je vjerovatno jedna od najvažnijih odluka koje će Ustavni sud Bosne i Hercegovine donijeti. Tim projektom RS i Srbija su ugrozile teritorijalni suverenitet Bosne i Herecegovine, pravo Bosne i Hercegovine da raspolaže svojom imovinom

Ustavni sud Bosne i Hercegovine će na sutrašnjoj plenarnoj sjednici razmatrati Zahtjev 24 zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska.

Dvadeset i četiri zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH podnijeli su 28. decembra prošle godine zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da se očituje oko rješavanja spora s entitetom Republika Srpska koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uvjeta za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana (HE) “Buk Bijela”, HE “Foča” i HE “Paunci” na rijeci Drini.

Podnositelji zahtjeva smatraju da su vlasti RS-a ovim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo BiH da raspolaže državnom imovinom.

“Donošenje navedenih Odluka, Rješenja o dodjeli koncesije i zaključenje Ugovora o koncesiji predstavljaju aktivnosti protivne članu I/1., članu I/2. i članu VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine”, nevela su tada 24 zastupnika.

U pomenutom slučaju, tačnije sporazumu bh. entiteta RS i Srbije bilo bi formirano zajedničko preduzeće u kojem bi Elektroprivreda Srbije imala većinskih 51 posto. Riječ je o projektu “Gornja Drina” koji obuhvata tri hidroelektrane.

Cijeli predmet, poznat kao Buk Bijela je vjerovatno jedna od najvažnijih odluka koje će Ustavni sud Bosne i Hercegovine donijeti. Tim projektom RS i Srbija su ugrozile teritorijalni suverenitet Bosne i Herecegovine, pravo Bosne i Hercegovine da raspolaže svojom imovinom.

Stoga je na Ustavnom sudu BiH da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet BiH i donese, mnogi smatraju, ključnu odluku u odbrani imovine Bosne i Hercegovine, ali i suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Vrijeme je da se konačno udružena agresija zaustavi.

(NAP)