Home Archive Odgovor sudije Agiusa negatorima: U Haagu nedvosmisleno utvrđen genocid u Srebrenici

Odgovor sudije Agiusa negatorima: U Haagu nedvosmisleno utvrđen genocid u Srebrenici

Jasna poruka!

Srpska politika je u opticaj ubacila nekakav ratni izvještaj britankse vlade o dešavanjima u i oko Srebrenice. Oni žele uz pomoć tog izvještaja negirati presude međunarodnih sudova. Genocid u Srebrenici drugačiji je od svih prije njega. Odlično je dokumentovan, utvrđen od strane dva međunarodna suda UN-a, uključujući Međunarodni sud pravde, i potkrijepljen naučnim dokazima, do najsitnijih detalja. Dragi revizionisti, poricatelji, vi pravu prirodu tog genocida nikada nećete uspjeti da sakrijete. Vaša djeca, vaši unuci, jednog dana će shvatiti da istinu o onome što se dogodilo ne mogu naći u svojim domovima, gdje je ona iskrivljena, već izvan njih, gdje im je dostupna kao na dlanu. Oni će otkriti istinu, neiskrivljenu istinu, a kad je otkriju, počeće da se pitaju šta još od njih krijete.

“Presude Međunarodnog suda za krivične sudove u Haagu bile su prvi pravni akti koji su nedvosmisleno utvrdili da je počinjen genocid u tadašnjoj sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici”, pocrtao je Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u obraćanju na komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice od najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

„Utvrđeno je van svake razumne sumnje da je genocid pažljivo planiran, jednako je tako utvrđeno sistemsko i brutalno provođenje u samo nekoliko dana, a njegov rezulat je preko osam hiljada muškaraca i dječaka muslimanske nacionalanosti koji su ubijeni, a njihova tijela su bačena u masovne grobnice, potom ekshuminara i ponova bačena u sekundarne ili tercijalne grobnice“, podsjetio je Agius.

Agius je rekao da danas svjedočimo ostrašćenoj kampanji negiranja genocida u Srebrenici.

„Žrtve porodice i njihovi voljeni su oni koji trpe posljedice užasnih dešavanja. Vi koji ste preživjeli ‘95. osjećate njihove posljedice u svojim svakodnevnim životima i kao da to nije bilo dovoljno, morali ste trpiti i trpite bezdušne uvrede onih koji negiraju da se genocid i desio, unatoč obimnim dokazima i presudama međunarodnih sudova. Vi znate mnogo bolje od mene koliko je ostrašćena kampanja negiranja i kako je u skorije vrijeme dobila jedan nov zamah“, rekao je Agius.