Home Novosti BiH ODGOVORI I RAPORT: Dodik bi se u Briselu mogao suočiti sa ozbiljnim...

ODGOVORI I RAPORT: Dodik bi se u Briselu mogao suočiti sa ozbiljnim kritikama zbog…

… kašnjenja u formiranju vlasti kao predsjednik jedne od pobjedničkih stranaka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak će u Briselu predati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za BiH, a zatim će održati i sastanak sa komesarom za proširenje Johannesom Hahnom i visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini.

Jedan od osnovnih zahtjeva koji se može čuti od evropskih zvaničnika prema bh. političarima jeste što skorije formiranje vlasti i dalje provođenje neophodnih reformi u cilju osiguranja boljeg života građana. Skoro pet mjeseci je prošlo od Općih izbora u BiH, a proces formiranja vlasti još nije završen. Tek su formirani domovi naroda na nivou FBiH i BiH.

Vlast na nivou države trebaju formirati većinski izborni pobjednici SNSD, HDZ BiH i SDA. Iako te tri stranke sa svojim satelitima imaju potrebnu većinu, SDA ne želi formirati vlast bez tzv. četvrtog partnera. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obavio je razgovore i sa čelnicima BH bloka (SDP, DF i Naša stranka) koji je odbio ulazak u koaliciju sa SDA i u vlast, te sa predsjednicima SBB-a, A-SDA i PDA ali još uvijek nije jasno ko će biti partner/partneri SDA.

SDA traži partnera u vlasti najviše zbog, kako sami tvrde, suprotstavljanja antidržavnim politikama HDZ-a BiH i SNSD-a čiji su predsjednici Dragan Čović i Milorad Dodik dogovorili savezništvo netom nakon izbora. S obzorim na apsolutnu većinu koju imaju HDZ i SNSD i u Domu naroda PS BiH, jasna je potreba SDA da ne ide sama u politički ring, ali i da sama ne snosi odgovornost za pogrešne poteze i posljedice. Iako, upravo je SDA ranije podržala neke od delegata SNSD-a i HDZ-a i tim strankama osigurala snagu u domovina naroda.

Zbog takve situacije, ali i odbijanja SNSD-a i HDZ-a da se uputi Godišnji nacionalni plan za aktiviranje MAP-a što je korak ka članstvu u NATO, na čekanju je i formiranje Vijeća ministara BiH. Dok Čović i Dodik svu odgovornost prebacuju na SDA odnosno “bošnjačku politiku” najviše gube građani Bosne i Hercegovine.

Dodik će evropskim zvaničnicima morati objasniti i zašto podržava EU put, ali ne i ulazak u NATO koji bi stabilizirao BiH u svakom smislu. Dok su prvi susjedi BiH, Hrvatska i Crna Gora članice najznačanijeg vojnog saveza na svijetu, određene politike u BiH čine sve da se otvori dalji prostor za destabilizaciju prilika u zemlji i jačanju drugih interesnih sila, poput Rusije. Dodik bi se isto tako u ponedjeljak mogao suočiti sa ozbiljnim kritikama zbog kašnjenja u formiranju vlasti kao predsjednik jedne od pobjedničkih stranaka.

(NAP)