Home Novosti BiH ODLIČNE VIJESTI ZA ŽELJKA KOMŠIĆA: Bez problema će pobijediti Dragana Čovića

ODLIČNE VIJESTI ZA ŽELJKA KOMŠIĆA: Bez problema će pobijediti Dragana Čovića

KOMŠIĆ NIJE MOGAO NI ZAMISLITI BOLJI POKLON: Hrvatska stranka neće podržati Dianu Zeleniku!

Hrvatska stranka BiH nije dio Koalicije Hrvatsko zajedništvo, okupljene oko HDZ-a 1990, niti će podržati Dianu Zeleniku u utrci za člana Predsjedništva BiH na predstojećim oktobarskim izborima.

Potvrdio je ovo za Vijesti.ba predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković, koji je ranije odustao od najavljene kandidature za poziciju jednog od tri kolektivna šefa države.

Pojašnjavajući zašto stranka na čijem je čelu nije dio Hrvatskog zajednštva, Skopljaković je naveo da se o određenim pitanjima nije mogla postići saglasnost i dogovor, ne precizirajući o čemu je tačno riječ.

“Određena pitanja nismo mogli usaglasiti i tako je došlo do toga da nismo dio Koalicije. Hrvatska stranka će pozvati sve svoje članove i simpatizere da glasaju po svojoj savjesti kada je u pitanju izbor za člana Predsjedništva BiH. U kampanji nećemo podržati nijednog kandidata”, rekao je Skopljaković.

Kako je potvrdio, na prostoru srednje Bosne i Posavine, Hrvatska stranka će ipak nastupiti u koaliciji sa HDZ-om 1990 i HSP-om, dok će u ZDK nastupiti sa Nezavisnim blokom.

Skopljaković je naveo da stranka na čijem je čelu ima kandidata za predsjednika odnosno potpredsjednika RS u okviru Proevropskog bloka, te da ima kandidate za Narodnu skupštinu RS.

S obzirom na činjenicu da se programski ciljevi Hrvatske stranke uveliko poklapaju s programskim ciljevima predsjedničkog kandidata DF-a, Željka Komšića, a jako malo s programskim ciljevima predsjedničkog kandidata HDZ-a, Dragana Čovića, osnovano se može zaključiti da će dobar dio glasača HS-a glasati upravo za Komšića.

(SB / ZASREBRENICU,ba)