Home Novosti ODMOTAVA SE KLUPKO: “Iako Petrušev nije stigao u Beograd, stigle su instrukcije…”

ODMOTAVA SE KLUPKO: “Iako Petrušev nije stigao u Beograd, stigle su instrukcije…”

Svijet su obišle slike podrške Rusiji iz jedne NATO članice. Da je na skupu bilo i dvoje ljudi, nije bitno, za njih je važna poruka koju šalju Zapadu – Putin ima podršku za agresiju čak i na teritoriji Alijanse, objašnjava Janjić.

“Cilj Kremlja je da se destabilizuje manjinska vlada Dritana Abazovića i da joj se nametnu kadrovi koji su povezani sa ruskim službama”, kaže u izjavi za Pobjedu politički analitičar Dušan Janjić komentarišući aktivnosti koje ruske službe sprovode u Crnoj Gori. Nakon što je Pobjeda objavila da se navodni ruski diplomata, službenik Vanjske obavještajne službe Viktor Antipin, tajno sastajao sa predsjedavajućim Skupštine Strahinjom Bulajićem, klupko je počelo da se odmotava. On je proglašen za personu non grata, a nakon tog sastanka Bulajić, prema informacijama Pobjede, uporno odbija da sazove sjednicu parlamenta, između ostalog i zato što su mu to naložili ruski obavještajci s kojima je u kontaktu.

Janjić kaže da su ruske aktivnosti u zenitu, da pokušavaju da blokiraju institucije, i da su već postigli svoj prvi cilj, a to je organizacija skupova podrške Putinu za ratnu agresiju u Ukrajini.

“Svijet su obišle slike podrške Rusiji iz jedne NATO članice. Da je na skupu bilo i dvoje ljudi, za njih je važna poruka koju šalju Zapadu. Putin ima podršku čak i na teritoriji Alijanse”, objašnjava Janjić.

Instrukcije
Ističe da iako Petrušev nije stigao u Beograd, stigle su instrukcije što ispostave ruskih sigurnosnih službi treba da rade po Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Republici Srpskoj.

“Dižu sve svoje saradnike po regionu da odrade ono za šta su ih vrbovali. Kremlj region Zapadnog Balkana koristi kako bi ga destabilizovao i odatle kontrirao Ukrajini i Zapadu”, kaže Janjić.

Što se tiče pojedinačnih država, Janjić tvrdi da Rusija u Crnoj Gori, iako je članica Alijanse, ima jako uporište.

“Poznato je da je smijenjena vlada nastala zahvaljujući Rusiji, tako da je ruska aktivnost u Crnoj Gori u zenitu. Glavni eksponent Rusije – DF je dugo bio po strani i očekujem da Mandić i Knežević budu jurišnici nove ruske političke akcije. Oni moraju da odrade svoje obaveze prema Moskvi, ali i da izbjegnu odgovornost za učešće u aktu terorizma 2016. godine. Znači, iskoristili su ovu prelaznu vlast da se ukine osuđujuća presuda i zakaže novo suđenje i smijeni specijalni tužilac, ali nijesu uspjeli da izbjegnu da odgovaraju za to što su učinili. A to im je sada, pored obaveza prema Kremlju, glavni motiv”, objašnjava Janjić.

Svuda ih ima
On primjećuje da su u svakoj zemlji regiona prsti Rusije – i u poziciji i u opoziciji.

“Evo pogledajte šta Rusija radi u Srbiji, oni su sada dio opozicije koja se predstavljala kao proevropska i građanska. Isto tako, Rusija pokušava da pritiska Vučića da ne promijeni politiku i to se jasno vidi po nastupu ruskog ambasadora u Beogradu. Nakon što je Beograd osudio agresiju na Ukrajinu, osjetila se gorčina i cinizam u govoru Aleksandra Harčenka. Zato je neizbježno da će i Crna Gora i Srbija i BiH, odnosno Republika Srpska biti izložene masovnim demonstracijama. Kremlj sa lokalnim pomagačima može da okupi veliki broj”, kaže Janjić i objašnjava da nije isključeno da bude i sukoba na tim demonstracijama.

Iako je, po njegovom riječima, Crna Gora pokazala jednu žilavost koju nisu očekivali, izražava bojazan da ipak može doći do sukoba.

“Ne isključujem mogućnost da će prvi oružani sukobi krenuti sa sjevera Crne Gore i sjevera Kosova, odnosno iz Sandžaka da bi se nestabilnost pretvorila u novi rat u Bosni. Svakako, ne treba ići na ruku ruskoj propagandi i govoriti da će biti rata, ali oni sigurno planiraju različite akcije. Poput organizovanja demonstracija, zaustavljanja saobraćajnica, izvođenja balvan-revolucija kroz unošenje nestabilnosti i panike među građane. Moja je procjena da će se to desiti za nekoliko mjeseci kada Rusija bude primorana da učestvuje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini. Ima u svemu tome jedna dobra stvar – svi saradnici Kremlja će biti otkriveni i više niko neće moći da se pravda da nije znao o čemu se radi”, kaže Janjić.

Veća podrška Brisela
On objašnjava da su ambicije Rusije mnogo manje u Crnoj Gori, jer je članica NATO-a, nego što su u Beogradu, ali upozorava da će eksponenti ruske politike biti vrlo aktivni.

Ipak, ističe da će ova situacija pokrenuti i mnoge stvari na Zapadu.

“Opet, ako Mandić i DF budu imali hrabrosti da izvedu ljude na ulice, podrška NATO i EU Crnoj Gori će se uvećati. Znači, može se očekivati mnogo veća finansijska, obavještajna i vojna pomoć, a diplomatska ofanziva je već počela. Tom ofanzivom je srušena i prethodna vlada, a podržana manjinska”, zaključuje Janjić.

(SB)