Home Novosti BiH OGLASILI SE IZ AMERIČKE AMBASADE: “Optužnice Tužilaštva BiH protiv Dodika i Lukića...

OGLASILI SE IZ AMERIČKE AMBASADE: “Optužnice Tužilaštva BiH protiv Dodika i Lukića su…”

(…) važan korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije.”

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je Tužilaštvo BiH podilog optužnicu protiv Milorada Dodika predsjednika RS i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika RS, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS.

“Optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Dodika i Lukića važan su korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije. Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika eniteta Republika Srpska Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Dodik i Lukić se terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.