Home Novosti BiH OGLASIO SE OSMANOVIĆ: “Plašim se da se Dodik i Čović neće lako...

OGLASIO SE OSMANOVIĆ: “Plašim se da se Dodik i Čović neće lako odreći onoga što im je Bećirović isporučio u zamjenu za fotelju”

“Prije nego što napiše novo otvoreno pismo, predlažem Bećiroviću da se zahvali Izetbegoviću jer pokušava popraviti štetu koju je napravio”, navodi Osmanović.

Ukoliko razgovori u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem rezultiraju konačnim pristankom SNSD-a i HDZ-a BiH na usvajanje tri ključna zakona, bit će to jedan od najvažnijih iskoraka na evropskom putu Bosne i Hercegovine jer će omogućiti dobijanje kandidatskog statusa, ističe u izjavi za javnost potpredsjednik SDA i šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Adil Osmanović.

Međutim, plašim se, dodaje on, da se Milorad Dodik i Dragan Čović neće tako lako odreći onoga što im je Denis Bećirović isporučio glasanjem za Zakon o sukobu interesa i Zakon o javnim nabavkama, kojima su omogućene zloupotrebe i širom otvorena vrata korupciji.

Za te je zakone, uz Zakon o prebivalištu, Bećirović glasao samo kako bi ostao u fotelji predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a danas su nam ti zakoni glavna prepreka za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji. Jeftinom demagogijom i populizmom Bećirović sigurno neće sakriti ovu činjenicu.

Prije nego što napiše novo otvoreno pismo, predlažem Bećiroviću da se zahvali Izetbegoviću jer pokušava popraviti štetu koju je napravio, te mu preporučujem da konačno nauči da nisu samo članovi Predsjedništva BiH ti koji se mogu sastajati sa evropskim komesarima i da insistiranjem na toj tezi derogira Predsjedništvo BiH, a sebe sramoti, navodi Osmanović u izjavi za javnost.

(Fena)