Home Novosti BiH Oglasio se Željko Komšić nakon potvrđivanja izbora: Sve je upućivalo na Dodikovu...

Oglasio se Željko Komšić nakon potvrđivanja izbora: Sve je upućivalo na Dodikovu pobjedu, između opozicije i vlasti u RS-u nema bitne razlike!

O propustima CIK-a je kazao da “više profesionalnosti ne bi škodilo”

Član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić komentarišući pobjedu Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske kaže da je sve upućivalo na to da je Dodik pobjednik.

“Rezultat SNSD-a, rezultat Željke Cvijanović jednostavno teško je bilo da Dodikov rezultat ne prati te rezultate. Mislim da je bilo za očekivati da on iz ove priče izađe kao verifikovan pobjednik izbora u Republici Srpskoj”, kazao je Komšić.

Smatra da nema razlike između opozicije i vlasti u RS-u kada je riječ o pogledu na državu.

“Nema neke bitne razlike. Svi mi znamo, osnovni politički ciljevi i jedne i druge političke grupe u RS-u su isti. Jedno vrijeme je ova grupa koja je sada opozicija daleko bila agresivnija u svojim stavovima. Kako je prešla u opoziciju postala je blaža ali nikad nisu odustali od svojih glavnih političkih ciljeva. Dodik je u početku došao kao velika promjena, veliko osvježenje i onda se prometnuo u ovo što danas jeste. Gori je čak u nekim izjavama od onih koji su danas opozicija. Ne vidim tu neku bitnu razliku u osnovnim političkim idejama i stavovima. Možda je razlika što je opozicija trenutno manje agresivnija u iznošenju tih svojih glavnih političkih ciljeva”, kazao je Komšić u razgovoru za Federalnu televiziju.

Smatra da Dodik iritira Aleksandra Vučića, i to iz jednog razloga – što postaje mjera srpstva i u Srbiji, navodi Komšić i dodaje:

“Na taj način indirektno ugrožava poziciju Vučića kao lidera tog srpskog sveta. S druge strane, Vučić je ipak toliko iskusan i toliko mudar političar da se nikad neće javno opredjeljivati prema toj činjenici. Sasvim je moguće da mu je npr. bliža opozicija u RS-u, ali toliko je mudar da zna kada bi se opredijelio da bi mu to dalo kontra efekat odmah. Odrazilo bi se na neki način u samoj Srbiji na cijelu situaciju i podršku njemu. Dakle, sasvim je moguće da se Vučiću ne sviđa Dodik jer mu on zaista postaje teret, pogotovo zbog sve agresivnije proruske politike koju on i ne krije, za razliku od režima u Beogradu koji to sad farba u ove, sad u one boje. I naravno time predstavlja problem Vučiću u razgovorima prije svega sa zapadnim zemljama. Ali Vučić to nikad neće otvoreno reći.”

Podsjetio je da je Dodik podržavao svaku vlast u Beogradu, pa da je i za Vučića govorio da je politički pobačaj, pa kad je ovaj postao predsjednik ploča se okrenula.

“Opozicija je uvijek bila ta koja se klela na vjernost u Beogradu i to bez trunke zadrške. Dakle sve je to u suštini isto kad govorimo o nekim stvarima koje se tiču budućnosti BiH i odnosa u regionu”, ističe lider DF-a.

O propustima CIK-a kaže:

“Ne znam da li je to trka, zbrka, da li je stres, ali jedno pravilo vrijedi u svemu što radite u životu, pogotovo u poslovima koji su odgovorni. Lijepo je ljudima vjerovati, ali je još ljepše provjeravati. Naravno, sad će se otvoriti nova priča. Je li neko prevario Begića, je li on stvarno dobio, nije dobio. Ta priča dobije krila i samo dalje komplikuje situaciju u cijeloj zemlji. U svakom slučaju, više profesionalnosti ne bi škodilo ni u ovom slučaju.”