Home Novosti BiH OHR reagovao na tvrdnje da će državna vojna imovina biti dodijeljena RS

OHR reagovao na tvrdnje da će državna vojna imovina biti dodijeljena RS

Christian Schmidt

Prema navodima politologa Jasmina Mujanovića, neimenovani evropski visoki zvaničnik potvrdio je ranije navode da se Ured visokog predstavnika (OHR) priprema da uskoro ponovo iskoristi svoje bonske ovlasti kako bi dodijelio državnu vojnu imovinu entitetu Republika Srpska, koja se nalazi na prostoru tog entiteta. Nakon niza reakcija, uslijedio je i odgovor OHR-a.

Kako kažu – činjenica je da su pitanja državne i vojne imovine i dalje uslovi definirani u Programu 5+2. Stoga, navode, OHR ostaje angažovan na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja.

“U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduće služiti za potrebe odbrane (‘perspektivna vojna imovina’), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH”, napisali su.

Ovo je, dodali su, hitan zadatak za novoizabrane vlasti u BiH.

“Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenje presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentu BiH. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se u vezi s ovim pitanjem angažirati sa predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja”, stoji u njihovom saopštenju ovjavljenom na zvaničnom Twitter nalogu.

Podsjetimo, prema navodima Mujanovića koji su uzburkali javnost, Schmidt je u četvrtak boravio u Beogradu gdje se dogovarao oko detalja ove odluke sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

(N1)